Само в ZaPernik.com: Перник пред сериозна опасност да остане не само без топла вода, но и без парно

Шефът на Топлофикация Перник Любомир Спасов не е бил поканен на срещата в областта между областния управител и министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, която се състоя вчера по повод липсата на топла вода.

Това каза Спасов пред zaPernik.com. „Още когато се скъса дигата на шламохранилището ни казаха, че ще инициират среща в София заедно с мен, кмета и областния управител на Перник. Оттогава обаче няма обаждане. Очаквахме да придвижат и документите за изграждане на ново шламохранилище, които сме депозирали в министерството отпреди четири години – през 2016г. Но и подобно обаждане не е постъпило до момента. Продължаваме да чакаме“, каза Спасов.

По думите му, проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на Топлофикация да продължи да го експлоатира докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

По повод становището на РИОСВ, че не е спирало дейността на ТЕЦ-а , а само експлоатацията на шломахранилището , Любомир Спасов коментира: „Това е все едно да запушат ауспуха на колата ти и да ти кажат: хайде карай!“.

А защо ТЕЦ-а не може да спре да използва шламохранилище и да мине изцяло на газ?

Според Любомир Спасов нереалистично е да се смята, че ТЕЦ-а ще мине само на газ и ще подсигури адекватно отплоподаване на абонатите си. Той сподели, че още в петък е направен опит да бъде запален 3-ти котел, който е въглищен, но преработен на газ. Котелът е създаден като придържаща мощност в случай на авария през зимата, да поддържа температурата, за да не замръзват тръбите. Котел номер 3 обаче не е пускан от 2 години и три месеца. При петъчното тестово пускане предпазните клапани не са издържали. До вчера е направен втори пит да бъде пуснат, но след 5 часа работа отново не е издържал. Този път се е повредило уплътнението на барабана. Въпреки това продължават опитите де се пусне трети котел, каза Спасов.

Но дори и да потегли, в най-оптимистичния вариант, котелът може да захрани температура на водата до 40 градуса в чешмите на перничани. А този минимален резултат ще коства на дружеството неимоверни усилия на месец. „Този котел изцяло на газ гори над 3 000лв. на час“, казва Спасов.

Това значи само едно: в никакъв случай не би могло подобно топлоподаване да продължава дълго.  И в никакъв случай тези градуси не биха могли да бъдат задоволителни за потребителите на Топлофикация – Перник.

Любомир Спасов опроверга и вариант, при който с камиони да се извозва пепелта. ТЕЦ-ът произвежда 1200 тона пепел на денонощие. Колко камиона, с капацитет 200 тона трябва да минат през целия град, за да се случи това и какви ще са последствията за Перник и хората? „Това е пълен абсурд“, категоричен е шефът на ТЕЦ-а.

Единственото решение перничани да имат топла вода е от министерството да позволят на ТЕЦ-а временно да продължи да ползва укрепеното вече шламохранилище и много спешно да бъде предвижен проекта за изграждането на ново. Това трябва да се случи до месеци, преди старта на отоплителния сезон.

Защото ако институциите само си прехвърлят топката и си измиват ръцете, от есента перничани не само ще се поливат с канчета, но и ще останат на студено.

 

Коментари

коментара