Кметът Станислав Владимиров: До края на годината Перник ще има нов водопровод

Над 4 километра водопроводни тръби са положени в квартал Църква, фирмата работи изключително бързо и няма забавяне в ремонтните дейности. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по БНТ.

Квартал Църква е почти готов, до края на седмицата ще започнат поетапно запълване на дупките от фирмата изпълнител на проекта. Припомняме, че технологията, по която се подменят тръбите е много щадяща природата и бърза. Не се налага голяма изкопаване, а само на определени места, където основния водопровод се свързва с останалата част от мрежата.

След като приключат с квартал Църква се започва подмяна на водопроводната мрежа и в останалата част от града. Първо в кв. Изток.

„Целта ни е след няколоко месеца Перник да сведе загубите си по мрежата на питейна вода до 40-45 процента“, каза Станислав Владимиров. Досега от стария водопровод на града изтичат около 80 процента от водата.

Владимиров допълни, че е започнал и ремона на пречиствателната станция за питейни вода в града, която не е била ремантирана откакто е създадена. Съоръженията са две и двете ще бъдат ремонтирани, увери кметът.

„Все пак трябваше да бъдат проектирани тези трасета. Не подменяме тръбите в банята, а се подменят тръбите на най-критичната инфраструктура на град Перник. Движим се в срок. До края на годината Перник ще има една до голяма степен подменена подземна инфраструктура“, каза Владимиров.

Догодина предстои втори етап – т.нар голям воден проект за подмяната за канализация.А квартал Църква е един от кварталите, в които ще бъде подменена и цялостно канализационната система.

„На всички фирми са преведени авансите, това е някъде около 5 милиона лева, нямат проблем с парите от страна на Община Перник, работят много добре. Хората са доволни“, каза още Владимиров.

Кметът на Перник заяви още, че язовир „Студена“ е вече над 14 млн. кубика, съоръжението през Мало Бучино – захранва близо 30 000 души. Градът в момента е на облекчен воден режим. При 15-16 кубика на язовира, градът може да мине на нощен режим, при над 18-19 режимът напълно може да отпадне.

„С тези темпове, с които се пълни в момента язовир „Студена“, ако природата бъде благосклонна, и май, и юни са достатъчно влажни и дъждовни, можем да премахнем в края на юни изцяло водния режим“, каза Владимиров.

По отношение на проверките на Министерството на екологията как се изразходват водите на язовир „Студена“, Владимиров заяви, че до него няма подадени сигнали.

Коментари

коментара