Обявиха маурите за тази година и по какво ще се изпитва

Задължителните матури тази година ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9.00. Това съобщи на брифинг в МС образователният министър Красимир Вълчев.

В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си.

По думите му при провеждането на изпитите децата ще бъдат разредени до 10 души в стая.

„Изпитите ще се проведат в повече на брой стаи. По-малко ще бъдат квесторите – по един в стая, в която има камера. Няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита. За това ще ни помогне МВР“, каза Вълчев.

Изпитът по „История и цивилизация“ няма да включва теми след Първата световна война.  Изпитите след 7-и клас ще се проведат на 15-и юни по български език и литература и на 17-и юни по математика.

Няма да се дават въпроси свързани със сложно съставно изречение и с произведенията: „Заточеници“, „Неразделни“, „По жътва“, „Бай Ганьо“ – тези теми ще се изучават, просто по-късно“, заяви образователният министър. „Ако имаме болни деца ще вземем най-благоприятното решение за тях, за да не бъдат ощетени“, обеща той.

Източник: nova tv, blitz

Коментари

коментара