Ревизоро заплаши с Прокуратурата и новото управление на ВиК Перник

Перник е плащал едно количество вода, а е разходвал много повече. И това като искания продължава. В студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че прокуратурата ще има клиенти и по негов сигнал.

Непрекъснато има нови искания за все по-голямо количество вода от ВиК-Перник. При потребление миналата година 1 млн. куб.м. без режим на водата сега има искане за 1.200 и 1.600 млн. куб. м. без обосновка за какво са им. 5 млн. са минали през водомерите, перничани са си ги платили, а МОСВ не е знаело за тях.

Емил Димитров е спрял тези искания, но е сигурен, че има нарушения и те са от страна на контролните органи и шефовете на ВиК. Нито областния управител, нито кметът знаят за това – и сегашните, и предишните. Не е редно да има упрек към тях, коментира Димитров.

Ревизоро показа в студиото и снимки на пресъхнала река и някакво съоръжение – стена, която я прегражда. От следващата седмица специална комисия ще разследва случая и нейните заключения ще бъдат дадени на разследващите органи.

104 млн. е дало МОСВ за тръбите вътре в града Перник, отделно е дало и за пречиствателната станция.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември. Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от „Белмекен“ и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир „Студена“. То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Кризата с водата на Перник се разрази, докато министър в МОСВ беше Нино Димов. Той беше арестуван на 9 януари след проведена операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите. Съдът го държа в ареста до 15 април.

На следващия ден Нено Димов подаде оставка като екоминистър. Освен Нено Димов към наказателна отговорност за кризата в Перник бяха привлечени и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата заместник-кметица на града Севделина Ковачева.

Скандалът обаче предизвика и смяната на областния управител Ирена Соколова. /news.bg

Коментари

коментара