Какво мислят перничани за извънредното положение?

Хубавото време изкара народа навън въпреки извънредното положение и забраните за струпване на обществени места. С тях обаче излязоха и полицаите, които се налага като учителки от детската градина да контролират и да обясняват на възрастни хора как правилата са правила, за да се спазват. 

Получава се омагьосан кръг: хора насядали по пейките на раздумка, полицията идва, разпръсква ги и в момента, в който патрулката си отиде, сядат нови хора.

(Припомняме, че според новата заповед на здравния министър е забранено сядането по пейки и на трева, само разходки с дистанция и предпазни маски) 

Читател ни изпрати тази снимка. На нея полицаи правят забележка на младо семейство с деца, излязло на разходка в двора на 4-то училище и Гимназията по Металургия.

А това е друга читателска снимка, от ромската махала. Трудно можеш да засечеш много роми в центъра на Перник, но пък за сметка на това те си се събират на тумби в махалите и си живеят, необезпокоявани от коронавируси. А децата им приличат като от онази любима песничка „Детство мое, реално и вълшебно“…

Въпреки, че от понеделник официално е разрешено хора да се разхождат и да посещават паркове, в градския парк на Перник е пусто. За сметка на това улица „Търговска“ кипи от народ. Всички са с маски.

ZaPernik.com разговаря с някои от перничани за извънредното положение. Хората вече са претръпнали от заплахата коронавирус Ковид-19. Някои смятат, че дори са го прекарали. Други пък мислят, че всичко е експеримент и че реално заплахата от новия грип е силно преувеличена. Всички обаче са съгласни, че мерките е добре да ги има, за да не прелеят болниците от народ.

Стане ли въпрос за Националния щаб и за генерал Мутафчийски, под маските грейват усмивки. Перничани, като типични граовци с чувство за хумор, повече възприемат генерала от вицовете и колажите за него, отколкото като плашило по телевизията, което трябва да им каже колко е лошо положението.
Някои от нашите съграждани се шегуват, че дори Генерала е в конкуренция с Перник заради безбройните лафове и вицове за него.

И все пак перничани, спазвайте правилата, бъдете разумни и здрави!

Коментари

коментара