Перник 20 дни по време на пандемия – РАЗХОДЕТЕ СЕ СЪС ZAPERNIK.COM!

Снимка: zapernik.com

Повече от 20 дни България е в извънредно положение, а градовете са поставени под карантина. От всички средства за масова информация ни призовават да си останем вкъщи заради смъртоносната заплаха от новия коронавирус COVID-19. Стотици бизнеси са блокирани и са изправени пред фактически фалит, а работниците – пред това да загубят работата си. Излиза се само по работа, в крайна нужда. 

Разходихме се из центъра на град Перник, за да видим какво се случва в момент на пандемия.

Снимка: zapernik.com

В Перник е пусто. Половината от перничани са по домовете си. Навън почти не можеш да видиш деца. Единственото дете, което видяхме с майка си бе на детската площадка до сладкарница „София“.

Хора с маски и без маски вървят нанякъде, излезли, за да свършат работа набързо. Или пък се връщат от магазините с торби с покупки.

Пред Двореца на културата са седнали двама колоездачи. Един човек разхожда кучето си в парка. Пейките, на които в други дни не можеш да седнеш, са напълно празни.

Снимка: zapernik.com

Площад „Кракра Пернишки“ е пуст. Въпреки това част от магазините и аптеките са отворени. Клиенти няма.

Снимка: zapernik.com

Работят детските магазини около магазин ГУМ, лафка за козметика и павилионче за хот дог. Аптекарки пушат в близост до обектите си, свалили за малко маските и ръкавиците си, за да лапнат цигара. В магазините не се  забелязват хора, въпреки, че на вратите пише „Отворено“.

Снимка: zapernik.com

По улица „Търговска“ положението е същото. Единствените опашки са пред банките и банкоматите, пред мобилните оператори. Въпреки това и двата банкомата на Пощенска банка не работят.

Снимка: zapernik.com

По една от най-натоварените пешеходни улици в Перник се движат около 30 човека. Работят заведенията, които предлагат храна за вкъщи, пред тях се мяркат един -двама души. Част от тях са с изнесени гишета или завишен пропусквателен контрол.

Снимка: zapernik.com

Единственото, което продължава да се пълни е Сърцето за капачки пред Пощата….

Снимка: zapernik.com

Магазинът за сандвичи и торти „Сладко и солено“ предлага сандвичи и торти на гише, през прозорец.

Снимка: zapernik.com

Тежко време за бизнеса

Нонстопите са единственият пристан, където може да си купиш кафе, цигари или пакетирана храна. Но дори и на тях оборотите са паднали на 50 процента, оплакват се търговци. При заведенията в Перник положението е още по-зле. Принудени да затворят бизнесите си, някои от тях се опитват да закърпят тежката ситуация с доставки по домовете. Но приходите са твърде надестатъчни, че да оправдаят разходите по готвене и заплатите на персонала. Въпреки опитите да задържат хората и да продължат да им плащат, скоро собствениците им ще бъдат принудени или да намалят възнагражденията, или да изпратят персонала си за обезщетения на трудовата борса.

Затишие пред икономическата буря, която предстои…

Снимка: zapernik.com

Коментари

коментара