Най-култовите пернишки кръчми на миналия век събудиха спомените на перничани – СНИМКИ

Галерия от най-култовите пернишки кръчми на Държавния архив – Перник събуди спомените на преничани.

В дните на карантина и социална изолация, когато всички заведения са затворени, ви предлагаме да си спомним популярни ресторанти, кафета и сладкарници от близкото и по-далечно минало в Пернишка област, пишат от Държавния архив.

Наред с публикуваните заведения, перничани се сетиха и за още, като ресторант „Балкан“ на гарата, бар „Звезделина“, кафе „Космос“ и „Летището“ на Бай Данчо. От Държавния архив призоваха, ако има някой снимки на въпросните заведения да попълни колекцията като им ги изпрати.

„Само в три от тях не съм пил и ял, уникални спомени“, коментира под снимките Захари Костадинов.

А ето и виртуалната разходка в миналото, която ни предлага Държавния архив на Перник:

Бар „Олгин“ в Перник. Ексцентричанта сграда на култовото заведение, все още се извисява над Перник, непосредствено срещу стадион „Миньор“. Но за съжаление от години пустее.

Механа „Кракра“. Механата се е намирала точно до крепостта на Кракра Пернишки и е била любимо заведение на много перничани. Снимата е от 1983г.

Ресторант „Перун“. И до ден днешен надписът на ресторанта все още напомня за купоните, които са се случвали в него.

Държавна дивечовъдна база „Студена – Витошко“ – с. Кладница. Или бившата държавна резиденция на комунистическия вожд Тодор Живков. 

А това е ресторант „Байкал“ в градския парк на Перник. Едно от малкото заведения от миналото, останало работещо и до днес, след демократичните промени.

Друго култово и все още работещо успешно заведение в град Перник – ресторант „Казабланка“. А снимката е от самото му създаване през 90-те години на 20-ти век.

Лятната градина на ресторант „Струма” – Перник. Кадърът е от 1983г.

На кафе в центъра на Перник, Синдикалния дом. 90-те години на ХХ век.

Хотел-ресторан „Ждрелото“ – Трън

Ресторант „Рударци“ – с. Рударци

Ресторант „Славей“ в центъра на Радомир, 70-те години на ХХ век

Ресторант „Звезделина“. Бирарията, намираща се на улица „Търговска“ беше известна с уникалните си пържени картофки и цаца. За съжаление и тя вече е разрушена.

Шкембеджийница „Дамарче“ – Перник.

“ Като пред очите ми е дебелия готвач с доста позацапана престилка, с голям сатър кълца свареното шкембе, слага го в алуминиева купичка и го залива с горещ бульон. От тогава (60-те години на миналия век ) е любовта ми към шкембе-чорбата. За по-младите – там сега е пернишката Съдебна палата…“, пише за спомените си Асен Цакманов.
А това е заведението „Гъбата“ на пъпа на Перник. Заведението, на чието място в момента се намира „водното огледало“ всяко лято събираше перничани. Трудно можеше да си намериш място да седнеш.

Ресторант „Москва“ в Перник.

Батановци, сладкарница „Раковски“. [1943-1944 г.]. В средата е Богдан Дамянов (Матеин) – собственик на сладкарницата. Снимка от личния архив на Симеон Мильов

Перник, „Дивотинското“ кафе. 90-те години на ХХ век.

„Свато“, кръчма на ж.п. спирка „Даскалово“ в Перник. 40-те години на ХХ век.
Снимка от семейния архив на Васил и Миронка Ненкови

Снек бар „Рай“ в центъра на Перник. 90-те години на ХХ век. Заведението работи и до днес. 

Хотел – ресторант „Бърдото“ – Брезник

Радомир – езерото с ресторант „Чайка“.
Ако и вие имате незабравими спомени или лични кадри, можете да ги споделите в коментар под статията.

Коментари

коментара