Доктор Георгиева от РЗИ-Перник съветва: Как и кога да си направите тест за COVID-19?

Частните лаборатирии в страната започнаха да тестват желаещи за новия коронавирус. В Перник има две лаборатории, предлагащи такава услуга. Достатъчно надеждни ли са обаче тези тестове и показват ли с точност дали сте заразени от COVID-19?

Според служители от РЗИ тези тестове имат своето място, но не и при ранната диагностика.

По думите на главният инспектор в „Надзор на заразни болести“ към РЗИ – Перник  доктор Гергана Георгиева организмът изгражда антитела към седмия ден и поради тази причина не можем да разчитаме на антитяло тестовете по отношение на ранната диагностика. Тестовете обаче имат своето място на по-късен етап, за да се определи  колко хора са с образували  антитела. Те започват да се образуват към 17-18-ти ден. Едва в този период от евентуалното заразяване бързите тестове биха били по-точни в резултата си и биха имали смисъл да се направят, казва здравния инспектор пред телевизия Кракра.

По предписание на РЗИ, резултатите от двете пернишки лаборатории се потвърждават от Националната референтна лаборатория.

Доктор Георгиева съветва, лицата под наблюдение да се налюдават за температура, гърлобол или затруднено дишане, при необходимост да се обаждат на личния си лекар.

„Има и асимптомно протичане на заболяването. Защото ако вирусът убива всички, през които премине, той ще загине. Позитивното на тези асимптомни заболявания е, че благодарение на тях се придобива един колективен здравен имунитет. Виждаме, че при тези мерки на изолация в България няма онзи пик на заболяването, което се прояви в някои страни. Идеята е постепеннто във времето да се раздалечат хората, които ще се разболеят, за да може наистина здравната система да издържи, което само по себе си е доста разумно. Просто времето ще бъде малко повече“, коментира доктор Георгиева пред Кракра тв.

Коментари

коментара