Станката започна подмяна на пернишкия водопровод – СНИМКИ И ВИДЕО!

Както вече zaPernik.com писа, стартира подмяната на водопровода на град Перник със средствата отпуснати от правителството. Фирмата вече работи на терен, едновременно пет екипа са ангажирани за подмяната на водопровода  на града. Но ако си мислите, че ще се копае, ще се вади земна маса, а след това ще остават разбити улици и шосета, ще се вдига прах и мърсотия,  се лъжете!

Фирмата, която се е заела да подмени водопровода „Райкомерс“ го прави по един изключително модерен и екологичен начин – без цапане и загуба на ресурс и време.

За да разберем как става това, zapernik.com отиде на място и от първо лице се запозна с интересната технология за полагане на тръби.

Накратко: пред всяка къща, където има водопроводно разклонение от основната тръба се изкопава дупка с дълбочина около метър. Чрез специална машина се пробива вътрешността на земята подобно на къртица, а за „къртицата“ е закачена новата тръба. Така цялата тръба се вкарва в земята подземно, а след това от изкопаните дупки се поставят и крановете за разклоненията по домовете. Всичко това можете да видите нагледно в клиповете по-долу.

Хубавото на тази технология е, че пести време и хамалогия, като в същото време водата по старата тръба на хората не спира да тече. Тя ще бъде спряна за кратко единствено, когато се наложи да се направи отклонението. Пести се от асфалт, който ще бъде необходим само за асфалтирането на дупките. А според прогнозите на фирмата подмяната ще отнеме не повече от месец. В момента се работи ударно и идеята е с тази технология да се подмени водопровода на целия град, там къдено е възможно. По думите на работниците, тръбата, която се полага е с гаранця 50 години. Разбира се, това е условно – възможно е да издържи и повече, възможно е и по-малко, в зависимост как се експлоатира.

Днес целият процес по полагане на новата тръба в квартал „Църква“ проследи и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Коментари

коментара