Вътрешният министър Младенов за КПП-тата: Основните проблеми са от Перник към София. Мерките са строги и такива трябва да бъдат

Основните проблеми са на подходите от Перник към София. Правим всичко възможно да разпределим потоците, така че чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края, още сме в началото на епидемията. От началото на въвеждането им видяхме къде са „тесните“ места и ежедневно полагаме усилия да ги адаптираме. Това каза министър Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет днес по повод организираните проверки на КПП на входовете и изходите на областните градове.

От началото на въведените мерки, наложени от министъра на здравеопазването, МВР контролира спазването на наложената карантина на лица, завърнали се от чужбина, както и на хора в близки връзки със заболели от COVID-19. Над 200 са образуваните под ръководството на компетентните прокуратури досъдебни производства за неспазване на карантина. Продължаваме работата, за да гарантираме спазването на мерките, съобщи министър Младен Маринов.

Знам, че има затруднения в движението, попълването и предаването на декларации създава известно напрежение. Мерките са нови и за служителите на МВР, и за обществеността. С промените в заповедта на министър Ананиев се даде приоритет за преминаването на медицински лица, на служители, свързани с работа в критичната инфраструктура и в транспорта – направени са отделни коридори. От вчера на помощ са включени и служителите на тол-системата, които насочват основно товарния трафик.

Изказвам благодарност към гражданите, които спазват съвестно мерките и към всички полицейски служители. Те са мотивирани, защитни облекла са подсигурени за всички, раздават им се храна и топли напитки по време на дежурствата. На най-натоварените КПП  смените са по 6 часа.

МВР е оператор на лични данни, по никакъв начин да се злоупотреби с данните.

Декларациите бяха въведени след констатирани случаи на недобросъвестно използване на възможността за пътуване. За посочването на неверни данни се носи и съответната отговорност,

Министър Маринов призова гражданите да са подготвени с изискваните документи, за да преминават по-бързо през контролно-пропускателните пунктове. А тези, които нямат належаща нужда да пътуват, да си останат вкъщи. Трябва да сме търпеливи и отговорни към себе си и останалите – добави той в заключение.

Към момента, над 24 000 жители на страната са карантинирани, най-много в  София, следват големите областни градове – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново.

Коментари

коментара