Зам.кметът Стефан Кръстев: Няма да допуснем да има бедстващи хора на територията на Община Перник

Няма да допуснем да има бедстващи граждани на територията на Община Перник. Това каза земестник кметът Стефан Кръстев.

На проведения днес общински оперативен щаб, съвместо с представители от общинската администрация, дирекция социално подпомагане и българския червен кръст са взети решения за доставяне на храна на уязвимите групи от населението на Перник.

Ще бъдат проследени списъците на социално-слаби хора, на които БЧК подпомага с хранителни продукти.

Временно е стопирана обществената трапезария на община Перник паради изчерпване на ресурса. „В момента не бихме могли да си позволим да приготвяме топла храна и да събираме хора на едно място. Но на ползвателите на обществената трапезария ще бъдат подсигурени седмични пакети с дълготрайни хранителни продукти, които те могат да готвят в своите домове. Извън тези групи имаме и хората, които са към домашния социален патронаж, които също получават подкрепа от нас. Важно е да се знае, че няма да допуснем да има бедстващи граждани на територията на Ощина Перник“, каза Стефан Кръстев пред телевизия Кракра.

Социабният патронаж не е прекратявал дейността си по време на извънредното положение. Той ще продължи работа, като персонала е екипиран с предпазни средства. Да се включат в помощ на общината вече има и доброволци в готовност. Към настоящия момент обаче общината се справя със собствения си човешки ресурс. Обстановката обаче може и да се усложни, да стане по-интензивна и тогава помощта на доброволците ще бъде съществена.

По думите на Кръстев общината има механизъм да се погрижи и за хората, които наскоро са се завърнали от чужбина и са поставени под карантина при доказана нужда, която проверяват съвместно с дирекцията за социално подпомагане. 

Стефан Кръстев призова хората за лична отговорност, да помагат на своите близки и съседи от уязвимите групи в нужда.

„Нека да се огледаме около себе си и подадем ръка“ , призова Кръстев.

Коментари

коментара