Защо след като пуснаха софийската вода, язовир „Студена“ пак изтича?

По данни на ВиК Перник, към момента водният обем на яз.Студена е 8 684 000 куб.м при капацитет 25 519 100куб.м. Отчетени са : приток – 1300 л/сек. и разход – 355 л/сек. Именно този разход на язовира озадачи някои наши читатели, които се свързаха с нас да попитат защо при положение, че софийската тръба е пусната, от язовира изтича отново разход. 

Освен софийската вода, перничани ще продължат да ползват и вода от язовир „Студена“, съобщи в ефира на бтв кмета на Перник Станислав Владимиров.

„Няма как, капацитета на тръбата не може да направи така ние да отидем на този режим, в който сме в момента. Идеята беше да не се черпи вода от язовир „Студена“, но тази криза направи така, че да вземем и малко количество от язовира, за да може с комбинацията от двата водоизточника ние да отидем на този режим – вода през целия ден“, каза Владимиров.

Кметът подчерта, че язовир „Студена“ се пълни при много бързи темпове и с този сняг, който заваля, при една влажна пролет можем след месец-два да говорим за пълна отмяна на водния режим.

„Ако природата е благосклонна с тези темпове в края на месец Май можем да говорим за пълна отмяна на режима. Вече мога да се усмихна“, каза Владимиров.

 

Коментари

коментара