Председателят на бизнеса в Перник Георги Милев: След пандемията много бизнеси в града ще фалират

Много фалити на фирми от малкия и среден бизнес след три месеца прогнозира председателят на пернишката структура на КРИБ Георги Милев. На територията на регион Перник са регистрирани и действат предприятия в различни области на стопанския живот. Без помощ от държавата и Европа голяма част от тях няма да могат да се съвземат и да продължат да функционират след епидемията.

„Вече се чувства огромна тежест от страна на затворените предприятия, които вече ги имаме в региона, на заведенията на територията на Перник, които не са никак малко, на фабриките, които работят в хранително-вкусовата промишленост. Харчат се предимно консерви и замразени неща. Такава пандемия не е имало никога в новото ни време, не знаем как ще се отрази, колко бизнеса ще фалират. Виждаме, че държавата се опитва всячески да помага, според възможностите си обаче. Ако разчитаме, че държавата ще раздава просто ей така някакви пари, защото някой някъде е закъсал няма да го направи. Защото това са пак парите на всички българи. Ако тази криза задържи два три месеца, незнам откъде ще влязат пари, за да подпълним бюджета“, каза защитниткът на бизнеса Георги Милев пред ТВ Кракра.

„Очаквам местната власт да се намеси, так където е възможно, на заведенията и бизнесите в града, ако може да им се разреши да не плащат тротоарното право и други неща, които са свързани с дейността им“, каза още Милев.

Той прогнозира, че ако извънредното положение продължи повече от три месеца икономиката на страната ще се счупи, а много бизнеси няма да имат възможност да стартират отново без помощ.

„Аз съм леко обнадежден от мерките на държавата, за заплащане на 60 процента  от държавата, 40 от работодателя, за да може да не почувстваме толкова силно удара, защото всеки работодател иска да си запази хората“, каза още председателят на КРИБ.

Коментари

коментара