Квартал Църква отново излезе на бунт заради водата

Жителите на пернишкия квартал „Църква“ се вдигнаха на бунт днес заради липсата на вода. Чешмите там са сухи вече 4-ти ден. В квартала била осигурена една водоноска, но тя била крайно недостатъчна, твърдят хората. Местните пълнели туби и бидони от чешми в съседните села Кралев дол и Рударци.
„Кога ще имаме вода? Всеки ден нови графици, а чешмите са пресъхнали. Ние трябва да се къпем, да перем… В кой век живеем?“, недоволстваха хората. Те заплашват ако проблемът не намери решение, да преградят магистралата. При бедстващите днес отидоха областният управител Емил Костадинов и прокуристът на „ВиК“ Камен Каменов.
„Правим всичко възможно. Непрекъснато се работи по новия водопровод. Освен това от 2 или 3 януари започва и реализацията на плана „Русев“. Вече са осигурени пари“, каза пред хората Костадинов.
Това обаче не успокои страстите. С тях разговаря и Каменов.

„Причината е, че застудя и притока към язовира намаля, а помпите спряха да работят. Затова не може да се спазва графика. От утре ще предложим нов режим за града и ще има вместо 8 часа 7 часа на ден вода, а помпите за квартал „Църква“ ще заработят и ще има вода“, обясни Каменов.

Утре – 2 януари, отново ще бъде свикан кризисен щаб. На него ще стане ясно дали има решение на проблема. Заради задълбочаваща се криза пък Перник го очаква още по-рестриктивен воден режим.   Той предстои да бъде предложен до средата на януари.

Според специалисти във водосборната зона на „Студена“ има около 30 см. сняг. При евентуално топене във водоема все пак ще се влее вода и може по-строгия режим да бъде избегнат.

Източник: daskalovo

Коментари

коментара