Спасителят на водната криза Атанас Русев показа ново огромно отклонение на вода и какво ще прави днес – ВИДЕО

Както вчера писахме, специалистът по пещерите Атанас Русев започва изпълнението на Авариен план за доставяне на вода в язовир Студена, одобрен от правителството, за решаване на кризата с водата. А първия етап от този план е вече в действие.

Вчера през ZaPernik.com Атанас Русев увери, че ще държи в течение обществеността в Перник за това, което се случва с актуална информация и клипове.

От днес той вече показа и първия клип, посветен на един не толкова известен водоизточник на язовир Студена – Палакарийският воден канал. Той е създаден като допълнителен водосборен район, който може да внесе голямо количество вода в язовира, но в момента е силно амортизиран и счупен, а водите се отклоняват в неизвестна посока. Идеята на Русев е Палакарийският воден канал да бъде приведен в действие.

По думите на Атанас Русев този канал може да провежда до 930 литра в секунда вода към басейна на язовир Студена, но….

„Този канал, на това място е счупен и неизвестно кой е отклонил почти цялата вода в неизвестно направление.  И в момента този канал, вместо да превежда цялата вода от планината надолу към басейна на река Струма и язовир Студена, тази вода заминава неизвестно къде, казва Русев.

„Тази вода е била отклонявана и това е другата причина в басейна на река Струма да няма пълноводие. Ако водата е влизала в река Струма и язовир Студена, сега никога нямаше да се стигне до тази криза, категоричен е Русев.

„Съвместно с МВР и с екипа сме на място на незаконното отклонение на Палакарийския воден канал. Да виждате някъде контролен водомер??? Тази вода повече от 10 години вече не отива в Яз Студена, за където е предназначена..„, казва още Русев.

Палакарийският воден канал е част от съоръжението язовир Студена – той е проектиран и построен от невероятно находчиви инженери, които са предвидили възможността да добавят вода към язовир Студена от огромния водосборен район на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в яз. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да проведе максимално 930 л/с. Неговото огромно предимство (при зимни условия) е, че се намира на сравнително ниска надморска височина средно 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от огромни склонове на планината с южно изложение.

За огромно съжаление този канал в момента е почти напълно дискредитиран като части от него са унищожени, или водата е пренасочена умишлено в друга посока.

Възстановяването на пълната функционалност на водния канал е заложено и ще бъде изпълнено според Аварийния план на инж. Атанас Русев, приет за действие от правителството с оглед решаването на кризата с водата в гр. Перник.

Коментари

коментара