Спешното в Перник „плаче“ за спешна проверка

Шокиращи разкрития изплуваха от управлението на пернишката Бърза помощ, която е под ръководството на д-р Валери Симеонов, разбра ZaPernik.com.

Лекар на спешна помощ е пред уволнение заради това, че си е позволил да транспортира до София дете с опасност за живота.

Потърпевшият д-р Иво Велев от РКЦ поиска думата от ZaPernik.com, за да разкаже за случая, заради който ръководството на Бърза помощ го наказва дисциплинарно.

„Идва колежката доктор Ангелова от Детско отделение с преведено за консултация при нея дете, което е със симптоми на детоксикация, отпадналост, лениво, бледо….започват се изследвания. Тя дойде при нас по повод на това да поиска апаратче за бързо изследване на кръвна захар от пръста. Установява се, че детето е с новооткрит диабет. Пускат се изследвания, включва се на банка.  Доктор Ангелова се свързва с детска болница към Медицинска академия в София и иска спешен транспорт до детето, защото то наистина беше интоксикирано в тежко състояние, по думите на майката не е уринилано няколко дни. Към момента в Бърза помощ бяха три екипа – двама лекарски и един фелдшерски екип. Аз бях дежурен на РКЦ. Двата от екипите бяха на адреси, а третият още не беше дошъл. Доктор Ангелова идва при мен и настоява детето да бъде транспортирано по спешност до София, вече беше уговорено, детето беше с включена банка….
Смятам, че като лекар имам абсолютното право, това ми е вменено и от Хипократовата клетва, и от професията да го транспортирам.
Качвам детето с майката и отиваме за отрицателно време в детска болница в София. Хората ни чакаха, детето беше прието светкавично, настанено в реанимация от колегите. Аз се прибирам по най-бързия начин към Перник – не повече от около час и 20 минути.
Три дни след това получавам рапорт от доктор Шишкова, която е заместник директор на Бърза помощ с дисциплинарно наказание, при което аз трябваше да давам обяснение. След консултация с юриста, който консултира спешна помощ, бях наказан със забележка. Седмица по-късно, пак благодарение на доктор Шишкова, получавам нов рапорт, отново за наказание за това, че в три мисии има разминаване на спешността. Искам да уточня, че абсолютно винаги може да има подобно разминаване. Например може да се подаде адреса като изключително тежък, а той да се окаже, че няма нищо такова, или може да се подаде адреса като главоболие, а да се окаже нещо много по-страшно. Тоест, реалната оценка на ситуацията на място на адрес и това, което се подава никога не може да се предвиди с точност. Другото обвинение към мен е, че аз съм пропуснал кодиране по определена мисия- адресите, които се подават. За тези три неща отново ми се иска дисциплинарно наказание“, разказва доктор Иво Велев.

Според него атаките от ръководството на Спешното не са случайност, а той и още един лекар доктор Цветкова са нарочени от директора Валери Симеонов. „Защо пречим на ръководството на Бърза помощ? Какво ние знаем и можем да кажем за нещата, които се случват в отделението? Защо сме пресирани и мачкани, с цел ако не напуснем сами, да бъдем дисциплинарно уволнени? Бакиите там са големи, говори се, шушука се, но никой не смее да излезе и да каже какво знае“, загатва доктор Велев.

Той е пуснал сигнал до прокуратурата, че е атакуван целенасочено от ръковоството на Бърза помощ. По думите му абсолютно всички колеги допускат подобни разминавания, но единствено той е нарочения за грешки. Д-р Велев е категоричен, че целта на всичко това е да бъде смачкан психически и принуден да напусне работата си.

Аз от тези хора, ръководството на Бърза помощ, се страхувам, че един ден може да не се прибера жив. И искам обществеността да знае, че нещо нередно става в Спешна помощ и ако нещо на мен или на доктор Цветкова се случи един ден, нека да се знае причината каква е. Подавали сме сигнали към министерството за проверки, но без никакъв отговор“, казва още доктор Велев.

„Не може шофьорите да бъдат повече от лекарите и защо непрекъснато се назначават нови и нови шофьори?“, пита той. Дори двама от шофьорите, уволнени и осъдени за кражба и източване на гориво, отново са въранти на работа от ръководството на Бърза помощ, информират лекарите.

По думите на Иво Велев екипите за спешна помощ в Перник са намалени, което рефлектира и върху гражданите. Като население Перник трябва да има четири екипа за спешна помощ, които да реагират на граждански сигнали. По документи те са толкова, но реално никога не са били четири. Преди време са били три екипа, а преди месеци градът на перничани се обслужвал от само два екипа, като има дни, в които има един лекарски и един фелдшерски екип. За разлика от лекарите обаче, шофьорите са четирима, като двама постоянно са зад волана на линейките, а други двама по цял ден висят пред спешното и взимат след това заплати, твръдят лекарите от спешното. От шест месеца обаче екипите на спешното отново нараснали на три.

„Защо министър Ананиев дава отговор, че екипите на Спешна помощ в Перник са четири, а не дойде да провери реалността – че такова нещо няма. Дори нашият ръководител д-р Симеонов беше приключил спешните екипи в Земен и след въпрос от трибуната на парламента от г-н Владимиров, екипите бяха върнати. Той беше лишил цяла една община без лекарски екипи“, каза пред zaPernik.com д-р Цветкова.

Освен това, линейките на Спешното постоянно влизат за ремонт. В Спешното се коментирало, че става въпрос за голямо източване на средства по тази схема.

Лекарите настояват пред обществото и пред сайта zaPernik.com да се направи една сериозна проверка за всичко, което се случва в Спешно отделение в Перник и всички бакии и далавери да излязат наяве.

ZaPernik.com дава думата на ръководството на Бърза Помощ в Перник за  позиция по казуса.

Ако и Вие искате да се свържете със zaPernik.com, за да разкажете нещо – пишете ни и ние ще ви свържем с репортер.

Коментари

коментара