Дават Димитър Колев на прокурор!

Председателят на Общински съвет Перник Димитър Колев ще бъде даден днес на прокуратурата, научи ZaPernik.com. Той е скрил от общинските съветници писмо на министър Владислав Горанов, което е трябвало да се гласува до 1 декември 2019 година. В писмото се казва, че ако няма гласуване на Общинския съвет, безлихвения кредит на държавата към Община Перник става лихвен и започват да се плащат лихви.

Днес, на заседание на Общинския съвет обаче това писмо не бе допуснато за разглеждане от мнозинството съветници от ГЕРБ и ВМРО. Според Денислав Захариев от ГЕРБ това се прави, защото писмото не е минало още през комисия към Общински съвет, а не е минало, защото такава още не се сформирало.

„“Днес ще създадем постоянните комисии. Нищо не пречи в следващия работен ден, който е понеделник, да бъдат насрочени съответните комисии, които да разгледат искането. На тях, надявам се, кметът ще присъства, за да ни обясни своите мотиви. Да чуем становището на експертите и на директора на дирекция „Местни приходи и такси“, който да разясни какви са приходите на Община Перник, за да вземем аргументирано решение. Това е отговорно поведение пред перничани. Като общински съветници, ние не можем да гласуваме разсрочването на заем, без да се запознаем с мотивите, без да се запознаем с моментното финансово състояние на Община Перник, без да чуем експертите“, смята Денислав Захариев от ГЕРБ.

„Това не е вярно. В практиката на Общински съвет е за неща от спешност да се правят извънредни сесии, каквато беше днес. Само, че за ГЕРБ извънредно беше да си гласуват заплатите на общинските съветници, а не перничани да не плащат лихви по кредит, по който могат да не плащат“, каза пред zaPernik.com Ралица Андреева от БСП.

Групата съветници на БСП сезират Районна прокуратура затова, че в качеството на председател на Общински съвет Перник, лицето Димитър Колев не е предоставил на общинските съветници, внесената от кмета на град Перник Станислав Владимиров докладна записка по писмо на министър Владислав Горанов във възможния единствен срок – днес, общинския съвет да се произнесе с решение дали Общината да поиска разсрочване на кредит даден от държавата. Без това решение кредита от безлихвен става лихвен.

С това действие, Димитър Колев лиши от възможността, общинския съвет да вземе решение и кредита от безлихвен да стане лихвен. Лихви, които перничани ще плащат, смятат от БСП.

„Въпреки, че ние предложихме кредита да бъде включен в дневния ред, тази точка не бе приета с гласовете на мнозинството около ГЕРБ“, каза Ралица Андреева.

Коментари

коментара