Локализиран е източника на замърсяването на река „Струма“

В РИОСВ-Перник в 12,55 ч. днес беше подаден сигнал от граждани за промяна на цвета на река Струма в кв.“Хумни дол“ в Перник. Експерти от инспекцията направиха незабавен обход на потенциални промишлени замърсители по течението на реката.

Бяха проверени всички колектори от кв.“Изток“ до центъра на Перник. Експертите от РИОСВ, съвместно с представители на община Перник провериха и предполагаеми замърсители в района над бившия клон „Мир“,“Сини вир“, “Железни заводи“ и „Хумни дол“ . Локализиран е източника на замърсяването-канал под ж.п. линията на гара „Разпределителна“.

На място пристигнаха и експерти на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и специализирана мобилна лаборатория на ИАОС за извършване на анализ на замърсяването на река Струма. По искане на РИОСВ-Перник от Изпълнителната агенция ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води , както следва : – pH, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, ХПК,специфични замърсители включително тежки метали и приоритетно опасни вещества. Първоначалните резултати от взетата водна проба на река Струма при моста на гара „Разпределителна“ – температура,разтворен кислород, рН са в норма . Има завишения само по показател електропроводимост. РИОСВ-Перник ще информира за окончателните резултати от извършената проверка.

Обходът на предполагаемите замърсители продължи повече от 5 часа , като всички налични експерти от РИОСВ-Перник бяха на терен,разпределени в няколко групи. Единият от екипите извърши проверка в „Стомана индъстри“ и „Колхида метал“. При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества.

Проверката на екипите ще продължи и в утрешния ден.

Коментари

коментара