По-директно интервю не сте чели! Без напудрени въпроси, само конкретни отговори: Емил Костадинов отговаря на Вашите въпроси за кв. „Изток“!

Кандидат-кметът на Кметство Изток Емил Костадинов отговари на читателски въпроси,  на въпроси на перничани пред сайта zaPernik.com, които събрахме последните два дни.

Решихме да дадем думата на читателите ни, както често правим, за да попитат това, което един журналист няма – битовите, улични, градски въпроси, които ги касаят. 

Резултатите са налице. Досегашният кмет и кандидат за втори мандат на кметство „Изток“ Емил Костадинов отговаря на ненапудрените читателски въпроси на zaPernik.com: 

1. Кога ще се реши проблема с уличните кучета? В кв.Мошино и кв.Изток е пълно с такива.

За съжаление това е проблем не само и единствено на кметство “Изток”. Тоест, комплексно решение, такова за цял Перник, е най-доброто. Сигурен съм, че с колегите ще намерим как да се справим с проблема по възможно най-хуманния и правилен начин. Разполагаме с кастрационен център, който обаче е общинско дружество едва от тази година. Изготвянето и прилагането на стратегия за решаване на този проблем няма как да бъде мигновено действие. Важно е, също така, да отбележим колко ключово е партньорството между граждани и община. Трябва да вървим ръка за ръка, за да може да не се изхвърлят малки кучета по деретата докато ние полагаме усилия за намаляването на полулацията им по улиците на квартала и града. Участваме и в националната програма “Кастрирай и пускай”. Във Фейсбук има страница, на която предлагаме кучета за осиновяване. Апелирам всеки гражданин, който има възможност и интерес, да бъде активен в тази насока. Истината е, че обществените проблеми имат най-ефективно решение, когато работим заедно – управници и граждани.

2. Кога ще се смени водопровода и канала по ул. Р. Димитров, съответно и настилката?

Подмяната на старите тръби, положени още през 50-те години, е много забавена във времето. Тя е трябвало да се направи далеч назад в годините. Това усложнява още повече ремонтните процеси. Канализацията на Рашо Димитров е стара не е и проектирана да поеме такъв дебит. В допълнение, тя беше и изключена от предишния проект за воден цикъл.

Какво направи ПП ГЕРБ ? Изцяло ново, актуално проектиране и включване на улиците „Рашо Димитров“ и „Благой Гебрев“ в плана. Подписан беше договор между ВИК Асоциацията и Министерството на околната среда и водите. Процедурите най-вероятно ще приключат пролетта и ще стартира изпълнението на проекта за воден цикъл . Тогава е и най- подходящото време като метеорологични условия, за да се случат ремонтните дейности най- бързо и качествено.

Улиците “Рашо Димитров”и “Благой Гебрев” ще са първите, които ще бъдат основно ремонтирани след завършването на дейностите по водния цикъл на града. Заедно с екипа на д-р Вяра Церовска ще направим всичко възможно процесите да са ускорени,за да видим по-скоро резултатите от усилията и чакането ни.

3. Алеята между ул. Благой Гебрев и спирка Метал, минаваща покрай бившия културен дом на „Металурга“ ще бъде ли почистена някога и осветлението работещо???

Винаги съм се гордял с това, че поддържам пряк и постоянен контакт със съгражданите си. При наличие на конкретен сигнал се реагира във възможно най-кратки срокове. Има фирма, която подържа уличното осветление с дежурен телефон, който е на сайта на Община Перник. Стига да имам тези правомощия като кмет на “Изток” отново от следващата седмица, една от първите ми задачи ще бъде да разпоредя проверка и да отговоря в детайли за резултата от нея и предприетите от мен действия. Моля само да имате предвид, че Дом на металурга и някои от терените около него са частна собственост, към която кметството няма как да има отношение, отговорност и правомощия. През годините нееднократно съм пускал уведомления до собствениците да полагат нужните грижи за поддръжка. Това е единственото, което правомощията ми на кмет позволяват.

4. Кога Общината и Кметство Изток и подопечната им ВиК най-накрая ще оправят проблема с градската канализация и колектора при Шел Мошино, благодарение на който цялата канализация за отпадни води в Мошино е пълна? Ще има ли режим на водата в Перник веднага след изборите ?

Първо, нека изясня, че ВиК е търговско дружество. Разговорите между тях и Общината са ежедневни, но дадените от нас препоръки нямат задължителен характер за тях. В допълнение, пролетта стартира проекта за водния цикъл на града, който ще промени коренно описаното по- горе. Борихме се дълго и работихме упорито за реализацията му и съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят. Ако трябва да поставим нещата на масата- проблема с градската канализация и колектора при Шел Мошино не е от времето на управлението на ГЕРБ. Сега е удобно да бъде представен по този начин, но той е от доста години. Именно заради многото въпросителни относно законността на съоръженията и системите сега имаме генерално решение, чието реализиране е въпрос на няколко месеца. Около 80% от водата се „ губи“ по мрежата.

Що се отнася до режима на водата – ако питането не беше тъжно, можеше да е смешно. Не живеем в каменната ера и да се плашат хората по този начин преди избори е повече от наглост и глупост, освен, че е откровена лъжа. Режима на водата не е обвързан с това дали има избори и кой е на власт. Живеем в 21- ви век.

Предложение за режим може да дойде само от ВиК дружество и то с ясна и достатъчно силна аргументация. ВиК, отново припомням, е търговско дружество и взима своите самостоятелни решения.

5. Кога ще бъде построено изкуственото игрище до стадион Металург, финансирано от БФС?

Във въпроса се съдържа и неговият отговор – финансирането е от БФС. Предвид ситуацията в него в настоящия момент, всеки конкретен отговор от моя страна, еднолично, би бил заблуда. Имаше решителност и обещание от тяхна страна. Ние сме входирали проект, подали сме необходимата документация, предоставяме терена. Ако отново стана кмет на Квартала, ще инициирам разговор в първия момент, в който има официално ново ръководство на БФС.

6. Кога пътят при гаражите на улица „Лом“ ще бъде застлан с чакъл и дай Боже асфалтиран?

Този район се развива изключително динамично. Преди броени дни открихме кръговото кръстовище. Строителството на новия търговски обект до него също стартира. Районът тепърва ще се облагородява. Както със съдействието на инвеститорите, така и с това на Кметството. Насипването с чакъл около гаражите е практика, която не е нова от наша страна, правено е до момента и при необходимост, каквато явно има, ще го направим отново. 

7. Уважаеми Г-н Костадинов, докога ще бъде подминаван бл. 1 / първата построена Пиринка-1980г./ на ул. Бучински път. В момента това е единствения блок в района, който все още няма плочки около него?

Инвестираме в цялостното развитие на квартала и града, но предвид задълженията, с които стартирахме управлението на Общината, да се очаква, че може да успеем да финансираме и подобни дейности около жилищните блокове, е нереалистично. Съжалявам, но това са фактите и докато връщаме задълженията на предишни управници, трябва плътно да следваме приоритетите на градската инфраструктура. Ако основните пътни артерии са в лошо състояние, как ще обясним на хората, че противно на всяка логика, сме дали пари за полагане на плочките, за които се пита във въпроса? Разбирам неудобството и проблема, но трябва да бъдем реалисти и да гледаме на решенията през фокуса на значимостта за обществото.

Жилищната сграда в съседство, Пирин 3, кандидатства и бе одобрена по националната програма за енергийна ефективност. Това е добър пример, че при активност и желание от страна на гражданите, може да се търсят и намират възможности и програми за облагородяване.

8. Може ли да кажете за уличното осветление пред бл 8 на ул. „Мл. Стоянов“?

Направих съответната проверка и според фирмата, която поддържа осветлението, няма постъпил такъв сигнал и, съответно, няма как да дам отговор на този въпрос, който да отговоря на конкретни проверки на случая. Моля гражданите да използват, освен медиите и социалните мрежи за решаване на казуси от подобен тип, и официалните канали и начини за подаване на сигнали и жалби. В случая, на сайта на Община Перник има денонощен телефон за контакт с фирмата, отговаряща за осветлението. Сигнали се приемат и в Община Перник, и в Кметство Изток. Когато един проблем се постави публично, но преди това не са преминати съответните процедури, няма как и да очакваме точен и ясен отговор.

9. Защо за пореден път и тази година ни бе отказано асфалтирането на “улица “ Созопол ! Докато се асфалтират асфалтирани улички ние живущите на тази “улица” както и много други хора минаваме всекидневно по десетки дупки и голямо количество прах, което дишаме, а когатооо завали става АД – кал, пясък, камъни, локви и едно голямо блатово началото на “улицата” !!! Тъй като няма асфалт никои не идва да чисти, има много клони и се е заформило сметище до оградата на 11 ОУ “Елин Пелин”. С две думи – страшна мърсотия! А данъци плащаме и то не малки. Все се прехвърля топката за следващата година и така мандата ви мина. И до кога ? Кога ще имаме АСФАЛТИРАНА УЛИЦА Созопол в кв.Изток до второ РПУ и 11ОУ “ЕлинПелин”?

Когато започнах мандата си като кмет на “ Изток“ през 2015- та година нямаше дори одобрен проект за изграждане на улица там. Такъв вече има. Нека да бъде ясно – преасфалтиране и изграждане на улица са две коренно различни дейности. За второто, за което се пита във въпроса, са нужни редица стъпки, преди да се стигне до така наречения „ асфалт“. Нужно е да бъде осъществено отводняването на улицата, изграждането на подземни комуникации. Всичко това изисква не само време, но и финанси. Знам, че за всеки един от нас, личните му проблеми са най- належащи, но както обясних по-рано, в условията на постоянни финансови икономии, приоритет са основните пътни артерии и тези, които обслужват най- голям брой хора. На мен също ми е неприятно да отговарям на такива въпроси и да не можем да реализираме съответните дейности. Отделен въпрос е, че е наложително при строеж на нови жилищни сгради инвеститорите да се погрижат за облагородяването на района и комуникациите.

10. Г-н Костадинов, ако вие бъдете избран за втори мандат обещавате ли на кварталци, че през него ще бъде направен новият парк в квартал Изток и ако е така кога биха започнали ремонтните дейности?

Нов парк в “ Изток“ е целта ми за следващия мандат като кмет на кметството. Заслужаваме го, а и вече направихме първите стъпки.  Изготвихме проект и макет, които могат да се видят в Младежки дом- Мошино.

Проектът е разделен на няколко отделни части, за да се търси финансиране по различни програми и така да не губим време. Инвестицията, както е ясно, е огромна, затова ще търсим различни инструменти за построяването на така дългоочаквания от всички хора в “ Изток“ парк. 

Емил Костадинов

11. Здравейте, Бих искал да задам въпрос към кандидата за кмет на кв. Изток гр. Перник Емил Костадинов. С вече видимото развитие на инфраструктурата на квартал Изток идва и логичният въпрос за отдих и почивка на живущите в квартала. По лични наблюдения квартала няма обособен голям модерен парк за отдих и развлечение на гражданите. Места за изграждането му пак по мои наблюдения има, например зелената площ около двореца до гара Метал. Имали дори идеи за развитие на този район в такава насока, или изобщо изграждане на такъв парк някъде в кв. Изток? Поздрави Иван Петков 

Знам, и както личи по въпросите на гражданите, нещата, които ни вълнуват са близки помежду си. Неведнъж декларирах, че изграждането на нов, модерен парк в „ Изток“, който да завърши образа му на квартал на младите хора в Перник, е моя лична кауза. Това е лично предизвикателство за мен като не само като кмет, но и като политик. Въпрос на лично удовлетворение, дори, е да знам, че освен спортните и детски площадки, имаме истински зелен оазис за свободното си време.

12. Каква е съдбата на магазин Фантастико? Къде ще се строи и кога?

Става дума за  частен инвеститор, така че няма как да отговоря от негово име. Ние сме продали терена и се надяваме той да бъде оползотворен по предназначение в най- кратки срокове. Заявлението от тяхна страна е, че са готови с проекта и догодина новият търговски обект ще бъде факт.

Много държа да припомня на хората, че преди четири години, когато поехме управлението на Община Перник, тя беше в повече от драматично финансово състояние – 37 млн лева задължения. С такъв старт е невъзможно едновременно хем да спасяваш Общината от кредиторите, хем да правиш ремонти и благоустрояване според очакванията. Знам, че за хората това звучи като оправдание, но всъщност това са фактите, с които се налага да се съобразяваме. За тези четири години успяхме и да намалим задълженията на Общината почти наполовина, но и да направим много неща за Перник – видими и осезаеми за хората в града. Не ми се иска да вярвам, че те се доверяват на приказни обещания, които няма как да се случат в близко бъдеще.

 

Коментари

коментара