АКО СТЕ НА ПАРНО, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: До края на месеца се сключват договори за парно с отстъпка – вижте какво печелите!

До края на месец октомври перничани, абонати на Топлофкицаия – Перник ще имат шанс да сключат договори  с дружеството за новия отоплителен сезон, съобщи пред ZaPernik.com директорът на предприятието Любомир Спасов. Какви са предимствата да сключите договор за отопление, кога пускат парното и защо топлофикация промени инвестиционното си намерение за изгаряне на пластмасови изделия, отговаря пред сайта Любомир Спасов 

Господин Спасов, докога перничани ще могат да сключат договори за отопление през новия зимен сезон и има ли някакви промени в договорите тази година?

Л.Спасов: Договорите се сключват до края на месец октомври, до последния ден – 31-ви октомври. След това преустановяваме подписването на договорите, тъй като след този месец изравняването няма как да стане на 12 вноски. Даже в момента на подписването в октомври месец е с известен компромис, защото хората, които подписват този месец договорите дължат и разликата между начислената от топлинния счетоводител сума за месец септември и равната вноска. Тази разлика трябва да я доплатят заедно с октомврийската сметка, за да се влезе в нормалния ритъм.

По -различното тази година в договорите е, че изтеглихме отстъпката не в последната изравнителна сметка, а в първата и 11-тата вноска, като даваме 30 процента от тях отстъпки и освен това възможността, който желае да плати всичките 11 вноски предварително ще получи 10 процента отстъпка от сумата.

Как се определя размера на вноските?

Л.Спасов: Размерът на вноските е определен на база минал отоплителен сезон. Тоест, консумацията, която са имали клиентите миналата зима. На много от тях сме предложили и по-ниска сума отколкото за по-миналата година. Може би малко са понамалили консумацията или поради това, че самата зима беше малко по-топла и консумацията беше ниска. Така, че на много хора  им се струва по-нормална вноската.

Защо е по-изгодно да се сключи договор с Топлофикация?

Л.Спасов: Първо, че абонатите получават отстъпка, тя като се натрупа излиза не малка сума и второ, за мен е доста по-приемлив начин на плащане с равни вноски и през годината, не с пикове през зимния сезон. В някои случаи са доста неприятни пиковете и достигат до размер на 300лв. и нагоре. По-лесно е една равна вноска да си направиш сметка за бюджета през годината, да знаеш какво дължиш и да нямаш притеснения за разходите си. Такава е нашата логика, все пак всеки си прави сам сметката и всеки си преценява, но ние за това предложихме равни вноски, както и отстъпките, които даваме. Разбира се, клиентите, които са при нас на топлинно счетовадство, като минат на ежемесечен отчет получават 8 процента отстъпка.

Къде могат абонатите да сключат договори с Топлофикация?

Л.Спасов: Договори могат да се сключат както в сградата на Минна дирекция в центъра на града, така и в клона ни в кв. Изток в сградата на ДСК.

Къде може да се провери колко ще струва на домакинствата отоплението през тази година?

Л.Спасов: В интернет на сайта на Топлофикация по абонатния номер всеки може да си направи справка каква вноска ние му предлагаме при евентуално подписване на договора. Условията са описани, има ги на страницата, но също така хората могат да се обръщат и към колегите в Минна дирекция. Всеки един от тях би им дал необходимата информация.

Готова ли е Топлофикация – Перник за новия отоплителен сезон?

Л.Спасов: Главните тежки ремонти приключиха. Отремонтирахме и много сериозни средства хвърлихме в основния ни парогенератор 5. В момента довършваме ремонта на помощния, който е на газ – 3-ти парогенератор. До края на месеца също трябва да стане готов за експлоатация, но той ще остане в резерва. Дано, недай си Боже  да не се налага да го пускаме и него. И 4-ти парогенератор, който през лятото подаваше топла вода към гражданите също е в нормално експлоатационно състояние, за да посрещне зимата, като помощна мощност.

Кога можем да очакваме пускане на парното?

Л.Спасов: Зависи от времето. В началото на месеца имахме четири дни, които отговаряха на условията за пускане на парното, под 12 градуса средна дневна температура, но прогнозата след това беше за затопляне и то трайно. И тази седмица също я дават затопляне, може би към края на седмицата и началото на следващата ще видим какви са прогнозите. Предполагам, че до началото на следващия месец ще пуснем парно.

А колко сгради са пожелали предварително пускане на парното?

Л.Спасов: Може би 10-15 блока вече са на парно, те са пожелали с молба от етажната собственост. Детските градини също пуснаха заявление да бъде пуснато парното. Имаме и писмо от Общината преди изборите да стоплим всички помещения, в които ще се провеждат изборите. Така че надявам се до края на месеца града да започне да ползва отопление.

Както вече е ясно, Топлофкицаия се отказа от първоначалното инвестиционно намерение да гори RDF. Каква е причината?

Л.Спасов: Една от причините, поради която се отказахме да горим RDF към момента е, че в града се създаде едно напрежение и с цел успокояване на гражданите, че ние няма да правим нищо нередно в следващите месеци по време на отоплението през зимата, когато в града се получава малко по-сложна обстановка с чистотата на въздуха, че ние няма да сме причина за това нещо. Няма да горим RDF гориво. Остана инвестиционното намерение за горене на биомаса към въглищата. Целта на изгарянето на помощно гориво е намаляване на нашите разходи и запазване на цената на отоплението – да можем да си позволим да запазим цената на отоплението, която е и най-ниска в страната. По-ниска цена на парно няма в България от тази в Перник.

 

 

Коментари

коментара