Силни емоции, сълзи в очите и бурни аплодисменти за най-достойните на Перник!

Емблематични за града перничани бяха почетно наградени за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град. Това стана днес, на тържествена церемония в Двореца на културата, видя zaPernik.com.

Всички отличени казаха много силни и топли думи за Перник и отправиха послание към всички перничани да бъдат достойни и горди с историята на града си.

Световноизвестната писателка – перничанката Здравка Евтимова посвети отличието си на майките на Перник. Причината е, че именно днес Здравка е погребала майка си. Със своята скромност и твърдост обаче тя приветства перничани от микрофона и скри сълзите си от тях.

Бурни аплодисменти получи легендата на пернишкия баскетбол от близкото минало Пенка Методиева. Тя каза, че тази награда е не само за нея, но и за целия славен баскетболен отбор на Перник.

Сред отличените бе и шампионът Боян Радев, който получи изненада – специален подарък, връчен от художничката Елена Темелкова – негов портрет, нарисуван от художника Борис Гацов. Боян Радев сподели, че се гордее с Перник и че иска да издигне параклис в свой имот. Той призова всички присъстващи: „Бъдете горди!“

Един от ветераните на Миньор – Перник Тодор Евстатиев – Тоци, почти изправи на крака цялата зала. Той бе представен сред първите 11 футболисти на Миньор – Перник играли в А група. Тъй като 90-годишният Тоци едва се придвижваше на патерици, кметът на Перник го пресрещна, за да му подаде отличието, а Боян Радев го прегърна.

Сред отличените за заслуги бе и 9-годишният  Деян Русланов – момчето, нарисувало графичната визия на инициативата  „Вдъхнови бъдещето!“, посветена на честванията на 90-годишнината в Перник.
Графичната визия за събитието е рисунка на деветгодишния Деян, а цялостното графично оформление е на неговата майка – художникът Марина Стоянова-Карамфилова. Деян ще бъде в III клас в ОУ“ Св. Иван Рилски“ и освен, че е отличен ученик, намира време за рисуване и народни танци в школите в Обединения детски комплекс на Перник. Майка му Марина Стоянова е автор на графичните визии на МФМИ „Сурва“ за последните 7 години и е учител в школата по живопис към ЦПЛР-ОДК – Перник.

Отличие за принос и благодарност получи и кмета на Перник Вяра Церовска, която бе наградена с грамота от областния управител Ирена Соколова.

Ето и пълния списък на отличените от Община Перник заслужили дейци.
1.Здравка Евтимова
Два пъти носител на почетно отличие „Неофит Рилски”,  носител на званието „Директор на годината“, присъдена от Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители. През 2013 г. е Удостоен с почетно отличие „Св. Ив. Рилски” от Министъра на образованието. Притежава сертификат „Златно качество в образованието” на Център за творческо обучение
Председател на областната структура на СРСНПБ – град Перник, Ангажиран с проблемите на образованието, директор на основно училище от 1996 г., инициатор на научни конференции с международно участие.
2.Бойко Свиленов – директор на ОУ „Св. Иван Рилски“
Писател и преводач на англоезична фантастика и белетристика, почетен гражданин на Перник.
 Автор, чиито творби са  публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература.
3.Венета Миланова – председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители – Перник и мой обичан учител по литература
4.Лиляна Манова – дългогодишен ръководител на Литературна школа „Пегас“, ментор на изгряващи таланти в областта на поезията
Плакет за принос на институции, свързани със запазването на традициите и обогатяване на културния живот в Перник
5.Общински комплекс „ Дворец на културата“
6.Общински драматичен театър „Боян Дановски“
7.Общински младежки дом – Перник
8.РИМ Перник
9.Регионална библиотека „Светослав Минков“
10.Съюз на българските художници – представителство Перник
11.Художествена галерия – Перник
12.Център за подкрепа за личностно развитие-Обединен детски комплекс
13.Станислава Георгиева – началник на „Държавен архив” – Перник, отдел в дирекция “Регионален държавен архив“ – София на ДА „Архиви“
14.Национално дружество „Традиция“, клон Кракра Пернишки – Перник
15.Съюз на пенсионерите 2004 – Перник
Плакет за принос на институции в областта на правораздаването
16.Михаил Алексов – председател на Районен съд – Перник
17.Ивайло Иванов – председател на Административен съд Перник
18.Калин Баталски – председател на Окръжен съд Перник
19.Галина Антова – административен ръководител на Окръжна прокуратура
20.Аделина Алексиева – административен ръководител на Районна прокуратура Перник
21.Юлиан Димитров – завеждащ Следствен отдел при Окръжна прокуратура Перник
Плакет за принос на институции в област ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
22.Д-р Анатолий Митов – директор на МБАЛ „Рахила Ангелова“ АД Перник
23.Д-р Величка Кадийска – управител на Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести ЕООД Перник
24.Д-р Йорданка Александрова – директор на Районна здравноосигурителна каса – Перник
25.Д-р Николай Алексов – председател на Регионална колегия на Български лекарски съюз
Плакет за принос в област Сигурност и пожарна безопасност
26.Старши комисар Димитър Попов – директор на Областна дирекция на МВР – Перник
27.Комисар Емил Марков – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност  и защита на населението“ – Перник
28.Красимир Костадинов – началник на Териториална дирекция на ДАНС
Отдаваме дължимото на поколения стопански деятели и бизнеса, които обогатяват нашия град. Председател на местната структура на най-голямата работодателска организация на бизнеса в България Конфедерация на работодателите и индустриалците в България-Перник.
29.г-н Георги Милев
Плакети за принос в област СПОРТ
Никой не иска да се изправя срещу тях – невероятният възход на женският баскетболен отбор на „Миньор“ Перник. Пет републикански титли, три купи, два финала за Купата на европейските шампиони, един за Лиляна Ронкети.
30.Баскетболна школа „Миньор–Перник“
Първи двукратен олимпийски шампион на България по борба– Токио 1964 и Мексико 1968
Световен шампион от Толедо през 1966 г.
Световен вицешампион през 1962 и 1967 г.
Европейски вицешампион през 1968 г.
Спортист на годината в България за 1964, 1967 и 1968 г.
Дарител № 1 на Националния исторически музей
Културен меценат и почетен гражданин на Перник
31.Боян Радев
Спортист-ветеран, почетен гражданин на Перник
Тренира в баскетболния отбор на „Миньор – Перник“ и участва в националния отбор. С него печели бронзов медал на Олимпиадата в Монреал (1976) и сребърен медал на Олимпиадата в Москва (1980)
32.Пенка Методиева
Роден през 1929 година. Обичан пернишки футболист и любимец на публиката. Един от 11-те, които участват в първия мач на „Миньор“ в А група. №2 , десен защитник.
На 21 май 1961 г. играе в състава на Миньор, разгромил отбора на „Левски“ с 3:0 в София. В този мач неутрализира най-големия български футболист за всички времена Георги Аспарухов – Гунди. В А Републиканска футболна група е играл 240 мача, дълги години е капитан на отбора и пример за феърплей – нито веднъж не е отстраняван от игра.
33.Връстникът на нашия град – футболният ветеран Тодор Евстатиев – Тоцката
Емблематичен за Перник и най-титулуваният отбор в България – 32 пъти републикански шампиони и 15 пъти носител на купа България. Състезателите са гръбнака на националния отбор по ръгби. Създаден през 1959 г. през тази година клубът чества 60-годишен юбилей.
34.Ръгби клуб Валяците
35.След всички, които получават плакет за заслуги, можем да представим и последния – Вдъхнови бъдещето и Деян Русланов

 

ВИЖТЕ:  Легендите за героичната отбрана на Перник

Share Button

Коментари

коментара