Квартала на Перник на 30 години! Кметът Емил Костадинов: Гордея се с много неща, които се случиха в „Изток“

Известно е, че Перник се дели на две части – Центъра и Квартала. Най- голямото Кметство на пернишка територия е „Изток“. Перничани си го знаят като „Квартала“ и това е достатъчно доказателство за ключовото място, което някогашния квартал „Ленин“, а сега „Изток“ заема в развитието и историята на град Перник. Тази година „Изток“ чества и 30-годишен юбилей от излизането на указа за създаването му като кметство.
Преди две години на кметското кресло на Квартала сяда младият привърженик на ГЕРБ Емил Костадинов.

Какви са равносметките на местния управник и как „Изток“ посреща юбилейната дата, разговаряме с Емил Костадинов.

  1. Г-н Костадинов, да си поговорим за Квартала. Какъв си го спомняте в младежките ви години и как се промени във времето досега?

Аз съм човек , който е израснал и живял винаги в квартала. Средното ми образование съм завършил в Строителната гимназия.  Голяма част от приятелите ми са от квартала. С две думи няма човек, който да не познавам и да не ме познава в „Изток“.Винаги съм бил привърженик на спорта и от малък прекарвах голяма част от времето си около стадион „Металург“. Спомням си, че инфраструктурата не беше напълно изградена, липсваха спортни игрища и детски площадки. Стъпка, по-стъпка кварталът вече  придобива нов европейски облик и това се забелязва от хората.

  1. За двете години под ваше ръководство в квартала се случват редица позитивни неща – и в инфраструктурата, и в културните прояви. Кои са делата, с които се гордеете най-много?

Много са нещата, с които се гордея. За две години бяха изградени четири детски площадки, три спортни игрища и един стрийт фитнес.  Нови площадки и съоръжения радват възпитаниците на 10 ОУ „Алеко Константниов“, 11-то ОУ „Елин Пелин“, 13 –то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , както и децата в 6-та ДГ „Българче“ и 3-та ДГ „Пролетен цвят“.  Постарахме се съоръженията да бъдат разположени равномерно, за да бъдат в полза на всички жители в най-големия квартал в Перник. Беше решен и един от най-големите проблеми за стотици хора, които ежедневно преминават външноградската магистрала на жп. спирка „Даскалово“.  Беше изграден занемарения от цели 35 години подлез. До този момент никой от управляващите не съумя да осъществи този проект. Участъкът е много рисков за пешеходците и тук се случваха много тежки инциденти.  Бяха монтирани и навеси на жп. спирка“ Даскалово“, които липсваха.

По –цветно и приветливо е вече  пространството пред Езиковата гимназия, което е своеобразен център на нашия квартал. Разбира се, не мога да подмина факта, че перничани най-сетне имат модерна велоалея, която свързва кв. „Изток“  с центъра на Перник. Поставено беше осветление на пешеходните пътеки на една от най-натоварените улици, която прави връзка с всички учебни заведения на територията. И една от най-големите промени в квартала, са санираните жилищни блокове. Разбира се, че тази заслуга е на Националната програма за енергийна ефективност. Всички тези хубави промени нямаше как да се случат  и без инициативността на гражданите , на които благодаря за доверието . Благодаря и на кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейния екип за оказаното съдействие и подкрепа при реализирането на тези проекти. Всичко това нямаше как да се случи и без помощта на Правителството на Бойко Борисов.

Много са инициативите, в които се включват нашите самодейни и творчески колективи, които са към Младежкия дом и читалищата „Искра“ и „Съзнание“. Емблематичният ансамбъл „Граово“ е носител на множество престижни награди от национални и международни конкурси. Жителите на кв. „Изток“  имат възможността всяка седмица да се забавляват с концерти, изложби и творчески прояви.

  1. В последните години доста софиянци си купиха имоти в Изток. В момента се строят и нови блокове в Квартала, облагородяват се междублоковите пространства и то по инициатива на самите кварталци. Но какви са проблемите на хората? За какво идват при вас?

Проблемите са много, но се стараем и полагаме усилия един по един те да бъдат решени, въпреки тежкото  финансово състояние на Община Перник. Близостта на квартала със столицата е едно от неговите големи предимства. Той става все по-желано и приветливо място за по-млади семейства.  Започна изграждането и на нов жилищен комплекс, което е още предимство за младите хора.

  1. Как виждате визията на Кметство Изток? Какво според вас трябва още да се постигне и какво е заложено да се случи по отношение на проекти и програми?

Вече имаме изготвен проект за изграждане на кръгово движение на ул. „Бл. Гебрев“ и Бучински път. Проблемът е от години и в момента се търсят инвестиции за решаването му. Търсим средства за ремонт и обновяване на базата на стадион Металург , както и за така желания от всички нас жителите на „Изток“ парк.

  1. Тази година се навършват 30 години от провъзгласяването официално на „Изток“ за кметство. Предвиждате ли по този повод мероприятия.

Да, тази година наистина е специална за нас и подготвяме празнична програма по случая юбилея, но ще  оставя да бъде изненада за жителите и гостите на квартала.

  1. Тук и сега, какво искате да кажете и да пожелаете на своите съграждани, комшии, на хората от Квартала?

Желая им преди всичко здраве, да бъдат щастливи и да имат все по-малко проблеми и повече поводи за радости и усмивки.

 

Коментари

коментара