Лекар прегледа на терен спортистите на пернишкия клуб „Калоян – Ладимекс“

За седма поредна година на всички спортуващи в клуб „Калоян – Ладимекс“ и КА ЕЛ –кикбокс клуб Перник бяха извършени щателни медицински прегледи. По изискване на Наредба №1 на Министерството на младежта и спорта за извършване на медицински прегледи на лица, осъществяващи тренировъчна и състезателна дейност се задължават ръководителите на спортни клубове да осигурят на своите възпитаници начални и периодични изследвания. Най – оптималният вариант това да се случи е на територията на клуба, така че да се избегнат фалшиви медицински резултати.

„Вече 30 години развиваме бойното изкуство ТАЕКУОН-ДО ITF и от 5-години кикбокс в града. Независимо от всичките си постижения и медали, за нaс най – важното остава здравето на спортуващите. В нашия клуб има деца, трениращи от 4-годишна възраст до достигане на зряла възраст. Това ни дава възможност да проследим здравния статус на трениращия в период от 10-15 години и какво влияние оказва спортът, в конкретният случай таекуон-до за развитие на децата, особено в първите си години на израстване“, каза треняорът на клуба Иво Иванов.

От тази година вече се изисква пълна кръвна картина, изследвания на кръвната захар и др.,
Чл. 5. (1) Лицата по чл. 1, които не са преминали задължителните начални и периодични медицински прегледи, не се допускат до или се отстраняват от тренировъчни занимания и участия в състезания.
(4) Всяко лице, преминало предсъстезателен медицински преглед, получава медицинско удостоверение по образец съгласно приложение № 5.

Според членовете на Управителния съвет на клуба тези прегледи спомагат и на личните лекари за профилактичните прегледи, които трябва да правят на всяко дете ежегодно.

Националната здравноосигурителна каса е разработила за децата от 0 до 18-годишна възраст програмата “Детско здравеопазване”. Тази програма се изпълнява от общопрактикуващия лекар на детето или от лекар специалист по детски болести. Тя определя всички профилактични дейности (прегледи, изследвания, имунизации), които са задължителни при наблюдението на растежа и развитието на детето – от раждането до 18-годишната му възраст.

Коментари

коментара