От 2019г.:Ако влака закъснее с 60мин, връща 50% от цената на билета, ако закъснее с 2 часа – цялата сума

За закъснение от 60 до 90 минути ще трябва да се възстановява 50% от цената на билета, а за закъснение от 90 минути до два часа – 75%. Напълно ще бъде възстановявана стойността на билетчето за закъснение от повече от 2 часа, пише „Монитор“.

Евродепутатите гласуваха за увеличение на обезщетенията за пътниците. Те подкрепиха промени в европейска директива, която влезе в сила на 3 декември 2009 г., която задължава държавните превозвачи да заплащат обезщетения на клиентите си при закъснения. Това обаче не се случва у нас, тъй като БДЖ отложи европейските правила на два пъти с по пет години. След година обаче директивата все пак ще влезе в сила и у нас и родните железници може да изпаднат в затруднена ситуация при закъснения в графика си.

За да се избегне блокирането на пътници в случай на изпусната връзка от многоетапно пътуване, евродепутатите посочват, че пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване. Евродепутатите също така отхвърлиха предложенията за освобождаване на железопътните оператори от изплащане на обезщетения в случаи на „извънредни обстоятелства“. На пътниците с намалена подвижност ще трябва да бъдат гарантирани предоставянето на по-добра помощ, както и за за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на жалби, пише в-к Монитор.

Пътниците имат право да вземат велосипеди във влакове, включително високоскоростните влакове, влаковете, извършващи превози на дълги разстояния, трансгранични и местни превози, гласи приетият текст. Новите или обновени влакове трябва да разполагат с ясно обособени пространства за превоз на сглобени велосипеди.

Евродепутатите приеха позицията на Парламента относно преразглеждането на правата на пътниците, използващи железопътен транспорт, с 533 гласа „за“, срещу 37 гласа „против“ и 47 „въздържал се“. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да започнат, след като Съветът на ЕС приеме своята позиция.

Коментари

коментара