Барон Хенри ван дер Кроон: Маскарадът в Перник няма аналог в света! България има всички основания да има огромно самочувствие. Традициите ви са уникални!

Перник за поредна година се превърна в зимен Рио де Жанейро. Хиляди карнавални групи от цяла България и от света пристигнаха в града за участие в международния фестивал на маскарадните игри. Разнообразието от цветове и маски е голямо. Десетки хиляди са гостите, дошли да наблюдават фестивала. Перник се задъхва от народ, но пък атмосферата е неповторима. 

За 19 г. поредна година гост на фестивала е президентът на Федерацията на европейските карнавални градове барон Хенри ван дер Кроон. Той е холандец и е обиколил целия свят. Специален гост е на карнавалите по цялото земно кълбо. Благодарение на фестивала, Перник стана член на федерацията през 1995 г. 

Фестивалът започна в петък вечерта с пищно шоу. В събота и неделя кукери и карнавални групи от чужбина ще дефилират из целия град.

 Интервю на Албена БОРИСОВА, pik.bg

– Много обичате България, барон Кроон, май. 19 г. идвате в Перник да гледате нашия маскараден фестивал?

– Обичам България заради Перник. Когато за първи път преди 19 г. дойдох в града да видя маскарада, се влюбих в него. Не можех да се нагледам на тези изумителни маски и костюми на вашите кукери. Не можете да си представите какво богатство имате. Културата и традициите – това е основното лице на един народ. Не политиката, не промишлеността… А вие имате в изобилие традиции, които са уникални. За тях не съществуват граници. Те правят най-добрите мостове между отделните народи.

 – Карнавали има в целия свят. Нашият по какво е толкова различен?

– Той е уникален. Разберете, няма на друго място такова разнообразие от маски. А и те са произведение на изкуството. Най-уникалното е, че всеки кукер сам си прави маската и костюма. Това го прави художник. Вие, българите, сте талант до талант. Трябва да имате много голямо самочувствие, повярвайте ми.

 – Нашите държавници непрекъснато говорят как трябва да станем истински европейци, народът ни като че ли няма достатъчно самочувствие…

– Не сте прави. Вие сте повече от европейци. В Европа се губят традициите, унификацията е голяма. А вие сте запазили традиции от преди хиладолетия. Това ви прави повече от европейци. Имате какво да дадете не само на Европа, но и на целия свят. Където и да ходя по света, разказвам за вашия маскараден фестивал. Народ, който не познава традициите си, е изгубен.

 – Завиждам ви, барон Кроон. Обикаляте карнавалите по целия свят, това е страхотна професия?!

– О, да, прекрасно е. Обиколил съм цялото земно кълбо. Но аз не ходя за веселие. Аз съм дипломат, работата ми е да правя връзки между страните с карнавални традиции по света. В Перник ми много, много хубаво. Чувствам се като у дома си. Освен това, няма къде другаде да видя тези красиви кукери. Рио де Жанейро е марка. Не случайно е толкова известен карнавалът, защото е най-пищният. Но в другите католически страни има подобни карнавали.

– Кога ви остава време да седнете с приятели или да се видите със семейството си от толкова обикаляне по карнавали?

– Семейството ми отдавна се е примирило с моите отсъствия от дома. А и аз винаги казвам, жените пречат на дипломатите да работят.

– Интересната ви шапка какво символизилира?

– Тя е във формата на петльов гребен. А петелът е символ на европейските карнавали.

– Откъде идва традицията за европейските карнавали, каква е предисторията им?

– Преди много години обикновеният народ имал правото да се весели само веднъж в годината. Тогава им се разрешавало дори да се подиграват със своя крал. Хората се маскирали, за да се скрият. А за свой крал на карнавала избирали най-глупавият човек на града. Така възникнали карнавалите.

Коментари

коментара