Малките сладури от детските градини в Перник подгряха маскарада Сурва 2017 – СНИМКИ

Кметът на Перник Вяра Церовска прие официално сурвакарския лик, преминал през 15-те детски градини в традиционната Детска маскарадна щафета. Празничната проява, посветена на Международния фестивал „Сурва“, включваше навсякъде причудливи изложби и въздействащи игри на маскирани малчугани. 
01
Щафетата завърши в детска градина №3 „Пролетен цвят“, където децата и техните учители бяха подготвили страхотен спектакъл.

На него присъства и заместник- кметът по образование и култура Севделина Ковачева, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов и експерти от отдел „Образование и култура” в община Перник, директори на детски заведения от цялата община.
02
Малките сурвакари благословиха за здраве и берекет и със страховити маски гониха злото от детската градина. Талантливите деца очароваха публиката с хубави песни и танци, които изпълниха. Те показаха на гостите, че традицията на Сурва е жива, че тя ревниво се съхранява и се предава на поколенията в нашия град.
03
Кметът на Перник Вяра Церовска поздрави малчуганите и техните преподаватели за прекрасната организация.
„Благодаря ви, мили деца, за това настроение и радост, което дадохте на всички нас. Благодаря ви за този труд, който вие сте положили, за да оживеят толкова много герои и сурвакари . На вас преподаватели благодаря за всеотдайността, добротата, позитивното отношение, търпение и обич, с което ги дарявате ”, сподели Вяра Церовска и пожела на всички хубав празник.
04
След това по традиция директорът на ДГ „Пролетен цвят“ Десислава Петрова предаде на градоначалника маската и сподели, че с пресъздаването на обичая е изгонено злото и е направен път на доброто.
В края на тържеството всички директори на градини бяха удостоени с диплом за участие в маскарадната щафета.
05

Коментари

коментара