Ансамбъл „Чинари“ и сурвакари от Богданов дол нажежават страстите в Перник, ден преди старта на Фестивала

На 26 януари от 18.00ч., пространството пред Младежки дом – Мошино ще се огласи от звън на чанове, ликове и маски. Ден преди официалното откриване на XXVI Международен маскараден фестивал „Сурва 2017” на сцена ще излязат неповторимите изпълнители на Ансамбъл „Чинари”, а колоритната сурвакарска група на Богданов дол, озарена от светлина и огън, ще пренесе жителите и гостите на кметство „Изток” в магията и мистичността на маскарадните игри. Ще оживеят митове и легенди чрез нестандартни хореографски решения, уникални костюми, омайващи ритми и впечатляващи сценични ефекти.

Уникалният спектакъл „Игри с маски”, който се организира за пета поредна година, ще пресъздаде вечната борба между доброто и злото, светлината и тъмнината, както в природата, така и в човешката душа.

По традиция,  в този ден, във фоайето на младежкия дом ще бъде експонирана изложба под надслов „Маските на Сурва – магия, фантазия и колорит”. В нея ще бъдат изложени уникални и пъстри тотеми и маски, изработени от ученици на основните училища в кметство „Изток”. Малките приложници, в дните на отворени врати на Школата по керамика, създадоха свои тотеми – символи с магическа сила, привличаща благоденствие и предпазваща от зло. Участниците в творческия процес  оформиха от глина, оргинални произведения, носещи посланията на древния обичай, които всеки ще може да види в изложбата.

Коментари

коментара