Кметът на Перник Вяра Церовска към БСП: Спомнете си кога и от кого беше заложена цялата общинска собственост , за да бъдат погасени огромните задължения на Община Перник

Партията, която управляваше в продължение на дълги години Община Перник, трябва да признае защо вместо 35 милиона лева, които трябваше да влязат в касата на Община Перник, с решение на Общинския съвет в нея постъпиха едва 17 милиона лева. Година по-късно започнаха да бъдат натрупвани нови дългове. В декларацията си трябваше да споменете, че заложихте цялата общинска собственост в името на тези задължения, както и за практиката, която именно вие създадохте за неплащане на данъци в особено големи размери. Това заяви кметът на Община Перник и областен координатор на ПП ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска в отговор на декларация на Българската социалистическа партия с искане на оставката на кметския екип.

„Наистина, Община Перник има проблеми и те са много големи. На първо място това е дълговата криза и състоянието в което Общината се намира. На 30-ти ноември 2015 г. обявих, че натрупаните задължения на Община Перник са в размер на 35 млн., като при тях се прибавиха и финансови корекции от минали проекти, загубени дела, неплатени средства към Министерството на Околната среда и водите, които трябва да се изразходват сега, за да се направи рекултивация на старото депо. Да, наистина тогава трябваше да се замислите и да кажете за старите дружества, които са не само в тежко състояние, но натрупват огромни задължения“, каза още кметът на Перник. Тя подчерта, че групата съветници от БСП е трябвало да направят един откровен разговор с гражданите относно заплатите на общинарите, които именно в периода на управление на социалистическата партия започнаха да нарастват стръмно на фона на тежкото финансово състояние на Общината.

„Не знам защо смятате, че перничани могат да простят опозоряването на историята, но и на бъдещето на Перник, защото именно вашите червени вождове изразходваха милиони, за да качат на историческата крепост „Кракра“ винкели и пластмаса. Именно Вие изградихте проекта на площада с тези сурови сиви спирки, целият потънал в прах, който ако нямаше смяна в управлението , все още нямаше да бъде завършен“, категорична беше Вяра Церовска. Тя прикани общинските съветници от БСП да коментират и проекта за компостиращата система, изцяло съгласуван с тяхно участие.

„Да, Перник има  големи проблеми. Те няма как за една година. Хубаво е да чуете и вашите водачи, защото имате такива в Брюксел. Те също имат своя позиция, но говорят за това разумно, спокойно и  прагматично, за да има хоризонти, за да има управление, за да може  нашият град и нашата държава да се развиват“, заключи кметът на Перник.

Зам.-председателят на ОбС-Перник Румяна Гьорева подчерта, че групата общински съветници от ПП ГЕРБ застава категорично зад позицията на кмета на Общината Вяра Церовска и политиките, която кметския екип на Перник провежда.

„Ясно е, че в Община Перник има проблеми. Това обаче, което трябва да направи Общинският съвет в Перник е да работим за разрешаването на тези проблеми. Вместо да яхваме популистки вълни, е по-добре да се насочим към дневния ред на нашето заседание, защото имаме да приемаме важни решения като план за финансово оздравяване“, заяви Румяна Гьорева и допълни, че общинските съветници трябва да намерят най-верния път за оздравяване и излизане от кризата на Община Перник.

03

„Ние сме избрани, за да работим за просперитета на Общината и нейните граждани“, сподели още зам.-председателят на ОбС-Перник.

Коментари

коментара