Енергийното министерство започва проверка заради спирането на парното в Перник. Имат ли право на обезщетение абонатите на ТЕЦ-а?

Още утре енергийното министерство започва съвместна проверка заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране, която да установи причината за аварийното спиране на топлоподаването в Перник, съобщиха от ресорното ведомство първо за БНТ. Според местната топлофикация, въглищата били замръзнали. Експертите обаче не изключват и други хипотези.

Иван Маринов, експерт „Кризисни ситуации“ в Министерството на енергетиката: Знаем, че имаше сигнали, които бяха излъчени и по телевизята на граждани, които казваха, че ниските температури на топлоносителя, които се подават към техните жилищни сгради, не са от вчера така ниски, ами има и предходни периоди, в които са били така.

БНТ: Чуха се много версии, каква е последната?

Любомир Спасов – директор на „Топлофикация – Перник“: Замръзнаха въглищата в нашия склад, замръзнаха и машините, с които подаваме въглищата поради много ниските температури. Замръзнаха и лентите, които вървят към котела и машините.

БНТ: Това няма ли как да се предотврати, може би, не за първи път е минус 20 градуса в Перник?

Любомир Спасов – директор на „Топлофикация – Перник“: Не е за първи път, но се насложиха няколко неприятни фактора един върху друг.

Иван Маринов, експерт „Кризисни ситуации“ в Министерството на енергетиката: Явно е, че температурите в Перник бяха по ниски от минус 20 градуса, които бяха измерени влияят върху горивата, които са на открито, съоръженията, които са там, но това е нещото, което ще видим утре дали наистина докрай е било така. Ако намерим нещо различно от това нещо, двете комисии това ще го установят.

Ако се установи, че перничани не са имали нормално топлоснабядване повече от 48 часа, според закона те имат право на обезщетение. Ако е под тези часове – не.

И тук също има разминаване – според Топлофикация „Перник“ парното спряло в неделя сутрин. Според хората още в събота, пак според тях е дошло не днес сутринта, а чак в късния следобед. Кой е прав ще стане ясно от проверката на ресорните институции.

Коментари

коментара