Пернишкото знаме ще се вее в Антарктида

Кметът Вяра Церовска връчи знамето на Перник на народния представител Ирена Соколова, която ще го постави на континента Антарктида. Тя ще участва в 25-та юбилейна експедиция със задача да изследва как оцеляват малки групи в изолирано общество.

Заедно със знамето на Перник на ледения континент ще се развеят още националният трикольор и флагът на ПП ГЕРБ. Кметът Вяра Церовска пожела на народния представител Ирена Соколова успешно пребиваване при българските полярници и успешно справяне със задачата й на психолог.

Антарктида е най-високият континент на Земята, като средната височина на повърхността му е над 2000 метра над морското равнище, а в центъра си достига 4000 метра. Голяма част от тази височина се състои от постоянния ледников покрив, под който е скрит континенталният релеф. Едва 5% от площта му не е покрита с лед – основно в Западна Антарктида и Трансантарктическите планини: острови, участъци от крайбрежието, т.нар. „сухи долини“ и отделни гребени и планински върхове, които се извисяват над ледената повърхност.

Коментари

коментара