Перник се мобилизира за ледена епоха. Вижте какво трябва да знаете!

„Да не се предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни“, призова кметът на Община Перник Вяра Церовска във връзка с очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни.
Поради лошите метеорологични прогнози днес беше свикано заседание на Общинския кризисен щаб. В срещата участваха заместник-кметовете и секретарят на Общината, представители на Първо и Второ РУ, Пожарната, БЧК, Общинския инспекторат.
На срещата бяха обсъдени готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка.
Коментираха се и  определени маршрути на градския транспорт, които създадоха проблем при последния снеговалеж, както и линиите  за селата Люлин, Радуй  и Расник.
„Тази сутрин са били обработени  стръмните участъци по улиците „ Пртожерица“, „Стара Планина“ ,“ Никола Козлев“, „Св. Петка“, „Знеполе“ и Драгановец“, информира гл. експерт Николай Петров. Той допълни, че е водил разговор и с почистващите фирми за бърза реакция при необходимост  за опесъчаване по улиците и осигуряване на техника.
Кметовете на населени места в Общината са информирани да следят самотно живеещи и болни хора , за да съдействат при нужда от помощ.
„Със заповед на кмета Вяра Церовска е създадена организация и за бездомните хора . Те ще се настаняват в Специализираната болница за долекуване и продължително лечение и рехабилитация – Профилакториум“, посочи зам.-кметът Йордан Павлов.
Желателно е гражданите и собствениците на фирми и магазини да почистят площите пред сградите си, както и да премахнат опасни висулки, при необходимост трябва да сигнализират на Гражданска защита и Пожарната. Изключително важно е шофьорите  да не предприемат пътувания без зимни гуми и неизправни акумулатори.
„Пожарната има възможност да отстранява рискови дървета ,  които затрудняват движението  и застрашават живота на гражданите. Трябва да се подаде сигнал на тел. 112“, увери шефът  на Районна служба
„Пожарна безопасност и защита на населението“ – Николай Петров . Той посочи, че разполагат и с високо  проходима техника с вериги и при необходимост могат да доставят лекарства до труднодостъпни места и селища, които не са почистени.
От полицията също коментираха, че имат  готовност за повече мобилни екипи и коли за трудно достъпни места.

Сигнали могат да се подават и  на дежурните телефони на Община Перник: 076 684-212.

Коментари

коментара