Ето кой е спортист на годината в Перник за 2016г.!

Борецът Николай Байряков от СК „Миньор“ е спортист № 1 на Перник за 2016 година. Той беше класиран чрез гласуване в традиционната анкета на Общината и местните журналисти от общо 21 номинирани спортисти за своите постижения през годината.

Призът му беше връчен на официална церемония в Двореца на културата от кмета на Община Перник Вяра Церовска. На събитието присъстваха и заместник-кметовете  Севделина Ковачева , Денислав Захариев, Владислав Караилиев  и Йордан Павлов, които участваха  в награждаването на победителите. Церемонията беше уважена още от  народния представител Ирена Соколова и  заместник-министъра на младежта и  спорта Асен Марков,  председателя на Общинския съвет Иво Савов и заместник- председателите Румяна Гьорева и Петър Първанов, общински съветници, представители на спортни клубове и дейци на спорта.
Николай Байряков е роден в Пазарджик. Първият му треньор е Георги Петков. Състезава се последователно за Локомотив – Пловдив и НСА Академик. В момента е в отбора на Миньор Перник. Сред значимите му успехи през годините са 2-ро място на международния турнир Дан Колев и Никола Петров, през 2012 и 2014 година.
През 2016 г. Байряков си спечели квота за олимпийските игри в Рио с победа в квалификационния турнир по борба в сръбския град Зренянин. На олимпиадата българинът се класира на пето място в категория до 85 кг. Сред победите му през годините са и  златните медали от международния турнир Никола Петров и от държавното лично първенство.

Останалите призьори са:

Спортист №2
Виктория Павлова  – джудо и самбо

Тя тренира от 5 години, ученичка е в 12 клас на СУ „Олимпиец” . През последните три години завоюва 3 медала от европейски първенства. Печели пети места от световните първенства в Сеул и в Румъния.
През 2016 г. се класира трета на открития шампионат на Австрия за жени, трето място на Балканските игри и 2 място на Държавния личен шампионат за девойки по джудо.
Завоюва 3 място на Европейската купа, 2 място на ДЛОШ за жени, 5 място на световното първенство, 3 място на европейския шампионат, 2 място на ДЛОШ за девойки по самбо.
Сред успехите й са и 2 място на ДЛОШ за жени, 2 място на ДЛОШ за девойки по сумо.

Спортист №3
Мартин Симеонов- волейбол

Той тренира волейбол от 12 годишен. Преминава последователно във всички възрасти във ВК Миньор. Негови треньори са Румен Златанов, Ангел Василев и Мирослав Илиев. Една година играе в отбор в 1 лига в Белгия, но се връща в Перник. През сезон 2013 – 2014 г. с отбора на Миньор играе във висшата волейболна лига, а през миналия и настоящия сезон в супер лигата на страната. Капитан на отбора.
През 2016 г. с отбора на Миньор се класира на 8 място в НВЛ – Суперлига Сами М и на 6 място в Републиканския турнир за Купа България.

Спортист №4
Даниел Александров- борба класически стил

Той  е роден в град Дупница и започва да тренира борба на 11 г. в Самоков. Първата му значима победа е републиканската титла за юноши. Като студент в НСА става 6 пъти шампион при мъжете в категория до 80 кг. и печели сребърен медал на световното първенство за студенти. Носител е на златен пояс и три пъти е избиран за най-техничен състезател. От миналата година се състезава в отбора на Перник.
През 2016 г. достига до осмина финал на Олимпийските игри в Рио, завоюва трето място на Европейското първенство за мъже и първо място на държавното лично първенство.

Спортист №5
Емилия Михайлова- тенис на маса

Тя  тренира тенис на маса в СК Металрик от 15 г. Играла е 2 години в Германия и 4 години за отбора на НСА, където става 4 пъти студентска шампионка. С Националния отбор на България е участвала в Балканиада в Босна и Херцеговина през 2014 г.  и на световни първенства в Китай и Малта. Многократна шампионка при девойки.
Емилия Михайлова завоюва първите медали в историята на пернишкия тенис.
През 2016 г. тя печели трето място на Държавното първенство за жени – индивидуално и по двойки, 1 място на Държавното студентско първенство, 3 място на смесени двойки на Държавното първенство във Варна.

Спортист №6
Александра Накова- джудо и самбо

Той  се занимава с бойни спортове от десет годишна. Зад гърба си има множество призови места от светони и европейски първенства. Многократна медалистка е от държавни шампионати. Младежка шампионка на България.
Възпитаничка е на СУ „Олимпиец“ в гр. Перник и на НСА. Александра вече е преподавател и треньор в спортното училище.
Спортист на годината е на Перник за 2009 г.През 2016 г. Александра печели 3 място на открития шампионат в Австрия и 3 място на държавното първенство по джудо.Става трета на европейската купа и първа на държавния лично отборен шампионат по самбо.

Спортист №7
Василена Йорданова-таекуон-до-ITF

Тя  е състезателка по таекуондо ITF в категория до 46 кг. , девойки старша възраст. Тя тренира таекуондо от 7 години. Състезателка е на СК Василена – Перник с треньор Калин Мирчев. Участва и в световното първенство по кик бокс, 5 пъти е държавен първенец по спаринг и форма.
2016 г. е една от най-успешните за Василена.
Сред постиженията й са първо място на спаринг на европейското първенство в Гърция и трето място отборно на спаринг и форма на същия турнир. Младата спортистка става втора на спаринг и трета на форма на световното първенство в Италия. Отборът на България, в който участва и Василена, се класира на трето място.
Василена печели 1 място на спаринг на Държавното първенство в Пловдив и 1 място на държавното първенство в Панагюрище.

Спортист №8
Елис Гури-борба класически стил

Той  роден в Албания. Започва да тренира борба в гр. Шкодер в родината си. Става няколко пъти шампион на своята страна, печели бронзов медал на европеско първенство и се класира на осмо място на олимпиадата в Китай.
От 2010 г. се състезава за България и още през следващата година печели световната титла в Истанбул и бронз от европейското в Дортмунд, а през 2012 г. става седми на олимпиадата в Лондон.
От три години е в отбора на Миньор Перник. През 2015 г. стана пети на световното първенство в Лас Вегас.
2016 му донесе седмо място на олимпийските игри в Рио, второ място на Международен турнир „Никола Петров” и 1 място на Държавен личен шампионат.

Спортист №9
Иван Георгиев-таекуон-до-ITF

Той  тренира таекуондо от 7 годишен. Негов треньор е Иво Иванов.
Първата му голяма победа в престижно състезание е през 2010 г., когато той става първи на Балканиада за мъже в Солун. През 2012 г. печели европейската титла. През 2015 става пети на световно първенство в конкуренция, втори на държавния шампионат и трети на форма в същия турнир.
През 2016 завоюва трето място на Европейско първенство за мъже в конкуренция и второ място отборно на спаринг.
За седми път е в десетката на най-добрите спортисти на Перник.
2016 г. му донесе голямо щастие и в личен план.

Спортист №10
Светослав Борисов- ръгби

Той  тренира ръгби от 2001 г. Започва в детската школа в Перник. С отбора на юношите печели една шампионска титла, а с мъжкия тим става шампион 10 пъти. 2 години участва в европейското първенство заедно с националния отбор на България.
През 2016 г. отборът на Валяците, в който Борисов за поредна година е сред титулярите, печели 3 място на републиканския шампионат за мъже и носител на купа България.

За отбор на годината беше избран  Спортен клуб „Миньор”- борба класически стил. Той е създаден през 2011 г. И участав във всички състезания, организирани от БФБ. Има завоювани над 150 медала от държавни първенства и шампионати. През 2016 г. СК Миньр стана първенец в държавния лично отборен шампионат на България.
Трима състезатели от  отбора – Елис Гури, Николай Байряков и Даниел Александров представиха българския спорт на тазгодишната олимпиада в Рио. Треньор на отбора е Веселин Цветков.

Богдан Велинов грабна приза за ветерани . Той е състезател по ориентиране повече от 50 г.  Продължава да се състезава и сега в групата на ветераните. През дългогодишната си спортна дейност е участвал в повече от 1 200 състезания, спечелил е над 400 призови места, включван е в националните отбори по ски ориентиране.
През последните 2 години – 2015 и 2016 има 36 старта и е спечелил 16 призови места, от които в държавни първенства 4 първи, 2 втори и 1 трето.

Милен Грозев и Росен Седефчев бяха отличени в категорията  – спорт за хора със зрителни  увреждания. Те са състезатели по канадска борба. Росен Седефчев спечели златен медал на лява и сребърен медал на дясна ръка в своята категория в държавното първенство по канадска борба в Благоевград тази година. С това класиране той взе квота за участие в европейското първенство в Румъния. На престижното състезание Росен спечели злато и на двете ръце в категория над 100 кг.
На световното първенство по канадска борба Росен взе бронз на лява ръка в своята категория.
През 2016 г. той спечели сребърни медали  в ежегодния турнир в гр. Кърджали Воля за победа и в състезание в Благоевград, организирано от СК Достоен живот.

Милен Грозев взе квота за участие в европейското първенство в Румъния като спечели златото в държавното първенство, организирано от БФ по канадска борба в Благоевград. На европейското първенство Милен спечели сребро и на двете ръце в своята категория. С това класиране той взе квота и за световното първенство в Благоевград, където спечели сребро и бронз. В турнира взеха участие над 1000 състезатели от цял свят.

Призът за треньор на 2016 г. Беше присъден на Иглика Милентиева – Чакова – джудо, самбо, сумо
Иглика Милентиева – Чакова е треньор по джудо, самбо и сумо в СК „Кракра“ от 1997 г. Нейни възпитаници са спечелили стотици медали на лични първенства и десетки купи от отборни шампионати.  Подготвя състезатели, включени в националните отбори на България по джудо и самбо, които печелят престижни места в европейски и световни турнири. През настоящата година има спечелени сребърни отличия в отборното класиране при жени и девойки до 20 г. и бронзови медали в отборното класиране при кадетки и момичета. Личен треньор на Виктория Павлова, носителка на бронзов медал от Балканиадата по джудо и бронз от Европейското по самбо. През 2016 г. нейните състезатели са спечелили общо 2 златни, 11 сребърни и 17 бронзови медала от Държавни първенства и шампионати.
„Измина още една спортно-състезателна година. Тя беше изпълнена с много турнири и състезания за малки и големи. Приключва и тази хубава вечер, на която благодарим на Вас – спортистите на Перник – за вашия труд и успехи.

Вие прославяте името на Перник не само на национално,но и на международно ниво, като град, в който се ражда и се развива спорта. Благодарим ви  и се гордеем с вас. Пожелавам ви много здраве, дълги години активно присъствие в спортния живот на града ни, страната и чужбина”, сподели  кметът Вяра Церовска и пожела весели празници на всички.
В края на церемонията беше направена и традиционната обща снимка с призьорите и кмета.

 05 06 07 08 09 10 11 12

Коментари

коментара