Пернишките реформатори искат поставяне на паметник на земеделец, минал през почти всички български затвори и лагери в страната

Във връзка с насрочената за 22.12.2016г. сесия на общинския съвет – Перник, Реформаторският блок – Перник призовава общинските съветници да вземат решение за поставянето на бюст – паметник на Евтим Арсов.

Скулптурната творба е изработена преди повече от 10 години от известния пернишки художник Стефан Тодоров и е отляна в бронз.
Признателни земеделци, реформатори и съидейници от три континента събраха средства за изработването на творбата и желаят да се увековечи името на Евтим Арсов и да се издигне негов паметник в района на градинката пред историческия музей в гр. Перник.

Евтим Арсов е роден на 20.10.1914 г. в с. Враня Стена, община Земен, област Пернишка. Завършва гимназия в с. Трекляно и гр. Кюстендил. През 1938 г. се записва в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. С група негови състуденти, носители на земеделски идеи, активно се включва в нелегалната дейност на БЗМС (ЗМС) по време на прохитлеристкия режим. За своята нелегална дейност е преследван и интерниран в Каспичан, откъдето успява да избяга и започва да поддържа лична връзка с Никола Петков. След 09.ІХ.1944г.
Евтим Арсов продължава да работи за идеите на земеделската организация. По това време е организационен секретар на ЗМС, има огромно влияние сред земеделците – техен идеен водач.

През април 1945 г. организира провеждането на първата национална конференция на БЗМС, обявена от комунистическия режим тогава за „конспиративна”. На 23.05.1945 г. Евтим Арсов е арестуван, жестоко изтезаван и осъден по процеса срещу д-р Г. М. Димитров.

През 1952 г. Евтим Арсов отново е осъден от Върховния съд на РБ, военна колегия, заедно с бивши министри, народни представители, главни секретари на министерства и други висши държавници. Евтим Арсов получава най – тежката присъда – смърт, в последствие заменена на 20 години затвор. Много от съидейниците му се споразумяват с комунистическата власт, като подписват декларации, че се отказват от идеите си.

През 1957 година Борис Бумбаров – бивши министър, бивш народен представител във ВНС и бивш член на ПП на БЗНС „Никола Петков”, заедно със Светла Даскалова посещават Евтим Арсов в Софийския затвор, като го предупреждават, че ако не се приобщи към комунистическата власт, ще бъде ликвидиран. Евтим Арсов отказва. В края на 1957 година е преместен в Пазарджишкия затвор, където на 04.02.1959 година е изтезаван и убит.

Евтим Арсов е преминал през лагери и почти всички български затвори в страната. Неговите идеи са били свързани с това да няма само една – единствена младежка организация, защото демокрация може да има само там, където съществува свободно съревнование на няколко политически организации и право на организиране. Комунистическата власт му е предлагала високи постове, само да се откаже от земеделската идеология и да обяви Никола Петков за враг на народната власт, но той не се съблазнява от това. Устоява на репресиите и мъченията като заплаща със живота си, но остава верен на идеите си.

Коментари

коментара