ЧЕЗ призовава за разумна употреба на електроенергията в почивните дни, заради очаквано повишение на консумацията на ток

Очаква се повишаване на консумацията в домакинствата по време на коледните и новогодишни празници

ЧЕЗ призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празници. Приготовлението на празничните трапези води до значително увеличение на консумацията на ток в домакинствата. По време на семейни празници хората прекарват много време в домовете си. Включват се повече и за по-дълго отоплителни уреди, готварските печки работят интензивно, хладилниците също консумират повече от обикновено заради по-голямото натоварване, дори коледната и новогодишна украса често се захранва с електричество. Ето защо призоваваме нашите клиенти към разумно и отговорно потребление.

Ако по 2 часа ежедневно през 28 дни в месеца се използва готварска печка с мощност 3 KW, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лв. Печка за отопление тип „духалка“ с мощност 2 KW ще допълни още 18,13 лв., ако работи по два часа дневно. Бойлерът ще изразходи 45,31 лв. за месеца, а ако използвате пералнята три пъти седмично по 1 час при 60 градуса, това ще ви струва 2,03 лв. За използване на 4 крушки от по 100 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие, сумата е 10,88 лв. месечно.

В помощ клиентите, които срещат затруднения при посрещането на разходите си за електроенергия през отоплителния период, ЧЕЗ продължава да прилага временното удължаване на срока за безлихвено плащане – от 10 на 20 дни. Вече няколко години компанията предлага и услугата „Персонален съветник“. Благодарение на нея потребителите могат да получат индивидуален план за разсрочено плащане на задълженията си, съобразен с техните възможности. Услугата „Персонален съветник“ може да бъде заявена в Центровете за обслужване на клиенти в Западна България.

За всички свои клиенти, които се интересуват от начините за намаляване на сметките си за електричество и с цел намаляване на крайното потребление на електроенергия, компаниите от групата на ЧЕЗ в България прилагат различни мерки за енергийна ефективност и провеждат информационни и образователни кампании. На корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“ е разработена специална секция „Енергийна ефективност“, където клиентите могат да намерят разнообразни съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията.

 

Коментари

коментара