Сурвакарите от село Долна Секирна откриват първияг по рода си фестивал “Дни на Осмарския пелин и вино” 2016 г. в град Търговище

Сурвакарите от село Долна Секирна ще поставят началото на първия по рода си фестивал “Дни на Осмарския пелин и вино” 2016 г. в град Търговище, съобщиха до ZaPernik.com.
В рамките на трите фестивални дни  от 17 до 23 декември , в часовете от 10.00 часа до 19.00 часа, е подготвена  богата програма.

„На сурвакрската  група  й се полага честа да открие фестивалните дни, защото е от край с традиции и носител на много международни признания“, споделят организаторите на събитието.

По време на феста ще се играе най-дългото хоро, за което са поканени жителите и гостите на града. В конкурс ще бъде избран „Цар на виното“. Всеки желаещ да участва в надпреварата трябва да донесе дегустационна проба от половин литър домашно произведено червено вино. Осигурен е и награден фонд – мелачка за грозде, бидон за вино и пръскачка за лозе, съобщават организаторите.

Обичаят „Гроздобер“ ще бъде представен от групата за изворен фолклор и танцова група „Исмарус“ при НЧ „Съгласие 1882“ от село Осмар. Дните на осмарския пелин и вино ще бъдат придружени и от изложение

Коментари

коментара