Перничани за пример наградени в Деня на град Перник

И тази година по повод Деня на град Перник бяха връчени наградите за принос през 2023 г. зам.-кметът Стефан Кръстев връчи отличия за принос в 6 категории

Плакет „За принос в областта на здравеопазването“ получиха Д-р Симеон Станков – завеждащ Хирургично отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Сашка Никифорова – старша медицинска сестра в МБАЛ „Рахила Ангелова“

„За принос в областта на социалната дейност“ плакети бяха връчени на социалните работници в Защитено жилище за лица с умствено изоставане Елка Сотирова и Ирина Илиева

Директорът на ЦПЛР Обединен детски комплекс Татяна Китанова, Теменужка Крумова – директор на ГПЧЕ „Симеон Радев“ е директорът на Детска градина № 8 „Изворче“ Искра Чернева получиха плакетите за „За принос в областта на образованието“.

За принос в областта на културата плакет бе връчен на Фолклорен ансамбъл „Граово“ – по повод 70-годишнината от основаването му. Танцьорите на ансамбъла пък поздравиха перничани с темпераментните си танци.

Дългогодишният кореспондент на БТА в Перник Елка Робева получи тазгодишния плакет „За принос в журналистиката“

Двата плакета „За принос в сферата на сигурността“ бяха връчени на Даниела Котева – младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ на Второ РПУ и Петър Петров – младши експерт, командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“ на Първо РПУ.

Своите награди и грамоти получиха и лауреатите на втория литературен конкурс „Струма разказва“`23

На днешния слънчев ден Перник – градът на Кракра, който крие хиляди истории от миналото и настоящето си, празнува. Град доказвал своя горд дух, сила и характер неведнъж“, каза в празничното слово от името на община Перник зам.-кметът Стефан Кръстев.

Той припомни, че перничани преминахме заедно през много изпитания и кризи, но нашата сплотеност и единство показаха на всички, че можем да се справим тях.

Областният управител Людмил Веселинов отбеляза, че днес градът ни е енергичен и бързо развиващ се, което се дължи на силния дух на жителите му.

„Всяка улица, всяка къща, и всяко лице в Перник носят в себе си нещо уникално, нещо ценно. Днешният празник не е просто символичен, той е звук на сближаване, спомен за миналото и вдъхновение за бъдещето. Тук се вплитат нишки от богата история и горди традиции, които ни правят по-силни и ни сближават. От славните битки на Кракра Пернишки до чара на Сурвакарския фестивал, от духа на ритъма във всяко граовско хоро до гордостта от всяко постижение – всичко това ни обединява и откроява“, каза още областният управител.

Днес празнуваме с гордост деня на нашия град и празника на неговият небесен покровител свети Иван Рилски – един от най-величествените светци, когото нашата земя е дала на света. Това е моментът, в който трябва да се потопим в нашите корени, в историята и културното богатство, които правят Перник уникален“, заяви председателят на общинския съвет Денислав Захариев.

Той добави, че нашите предци са оставили след себе си богатство от вяра и духовност, което ние днес трябва да пазим и пренасяме на бъдещите поколения. „Нека денят на свети Иван Рилски ни вдъхнови да се стремим към постижения, да работим заедно и да се подкрепяме един друг. Бъдещето на Перник е в ръцете ни, и то включва всеки един от Вас“, каза още Захариев.

Коментари

коментара