Топлофикация Перник прави важна екологична стъпка през лятото

Съвсем скоро Топлофикация Перник официално ще постави началото на края на ерата на въглищата в гр. Перник. Не остава много до момента, когато ще се похвалим с първият мегават произведена топлинна и електрическа енергия от природен газ!“ каза инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на Топлофикация Перник.

Впечатляващо за мнозина е, че град Перник, който се е развил в последните близо 140 години именно покрай големите залежи на черното злато, е готов да се откаже от тях в името на зеленото бъдеще на енергетиката.

Близо век и половина благодарение на въглищата гр. Перник се развива и просперира, но за да работим в унисон с европейското законодателство, трябва постепенно да се откажем от въглищата и да преминем към по-екологичните алтернативи. Природният газ е първото гориво, което избрахме за осъществяването на енергийна диверсификация. Още това лято, ако всичко върви по план, ще заработят първите газови когенератори, благодарение на които ще намалим чувствително и количествата използвани въглища.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Директорът припомни, че в момента са и във фаза на проектиране за монтаж и въвеждане в експлоатация на още 2 броя газови когенератори.

Другите горива, с които Топлофикация Перник ще постигне пълно премахване на въглищата от горивния микс, както и енергийна диверсификация са биомаса и биогаз. На по-късен етап се обмисля и стартирането на проект за фотоволтаичен парк, в който ще се произвежда 100% зелена енергия.

Инж.Чавдар Стойнев заяви, че годишната ремонтна програма на Топлофикация Перник все още е в процес на изработване, но всички необходими срокове за уведомяване на абонатите за нейните срокове ще бъдат спазени.

През това лято не планираме толкова големи спирания, както през 2022, но все пак вероятно ще има временно пълно преустановяване на работата на Централата, защото това е единственият начин да се извършат необходимите ремонтни дейности! Фокусирали сме се главно върху реализацията на новите проекти, както и върху рехабилитацията на основните съоръжения за производство и пренос на топлинна енергия.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Коментари

коментара