По повод 11 години от земетресението: Откриват в Перник изложба за един велик българин

На 22 май, в Минната дирекция ще бъде открита изложба на Исторически музей – Стрелча, наречена „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката“. Изложбата гостува в Перник по повод 11 години от Пернишкото земетресение и ще бъде открита в 11:00 ч.

Експозицията е посветена на човека, който успява да положи основите на българската сеизмология, метеорология и климатология на нивото на европейската наука. Негова е заслугата за монтирането на първия български сеизмограф в София през 1904 г. Трудовете му по сеизмология, климатология и метеорология са публикувани в най – авторитетните български, немски и италиански
издания.

Стайко Стайков е един от най-светлите умове на българската наука от началото на ХХ век, а името му остава в историята ни като пример на рядко талантлив учен, изживял живота си на един дъх, служейки всеотдайно на науката и на България.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 май 2023 г. в изложбените зали на партерния етаж в сградата на Минната дирекция. Събитието се организира съвместно от Исторически музей – Стрелча, Община Перник, Областна администрация – Перник, със съдействието на РИМ – Перник и сътрудничество с Централен държавен архив – София и Държавен архив – Пазарджик.

Коментари

коментара