БОМБА! Сградата на Минна дирекция премина вече официално към Станката

Сградата на Минна дирекция се прехвърли към Община Перник, научи ZaPernik.com. Това стана с решение на Общински съвет Перник, който я поиска от държавата и гласува Общината да вземе голяма част от площта й.

Сградата ще продължи да се води на книга държавна , но държавата ще преотдаде голяма част от нея за ползване на Община Перник. Това беше волята на над 10 000 перничани, които събраха подписка и поискаха тя да бъде с обществено предназначение, а не частна- на мината, както досега.

Сградата бе откупена от държавата, като пари намери областния управител на Перник Людмил Веселинов. Именно неговата кариера изгря с Минна дирекция. Реставрацията и обживяването на сградата, които областния управител на Перник Людмил Веселинов,който е изкуствовед направиха чудеса със сградата само за месец преди фестивала Сурва 23. Хиляди я посетиха и бяха впечатлени. Людмил Веселинов успя да я превърне в сграда от Национално културно значение само за седмици, при положение, че този процес отнема месеци и години.

Кметът на Перник Станислав Владимиров и над 10 000 перничани събраха в края на миналата година огромна подписка с искането на сградата да я вземат от Ковачки и да я върнат на хората. Общината нямаше финансов ресурс да я купи, но държавата се намеси и предостави парите. Така с общи усилия на областния управител, кмет и гражданите на Перник – сградата бе взета, като официално се води на държавата ,но с решението днес…държавата ще предостави голяма част от нея за ползване на Община Перник.

Трети етаж от Минна дирекция ще бъде дадена на съдебната система, която ще настани вътре най-вероятно местната прокуратура.

На първи етаж ще има изложби с много скъпи и качествени произведения на изобразителното изкуство. Началото бе поставено с картината за 1 милион лева „Харамии“ на автора Христо Берберов. Очакват се още шедьоври.

На втория етаж за възстановени представителните кабинети. Там ще се посрещат официални гости, ще бъдат отворени и за граждани. Там е заседателната зала, в която перничани ще се женят, ще заседава Общински съвет, ще се провеждат културни събития.

Вече няколко продукции заснеха творчески фотосесии и видеоклипове в обновената сграда, ще се кандидатства и по програми за ремонти и реставриране за каквото е нужно.

Коментари

коментара