ДВА ДНИ до 17-ти Конкурс за млади изпълнители в Перник, пернишката школа ще се състезава с ТРИ свои таланти

17-тият поред Конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти ще се проведе в Перник на 28-ми април. В тазгодишното издание ще участват 195 млади музиканти от общо 14 града от страната и от Северна Македония. 

Пернишката школа също ще се представи с три свои таланти. Това са 7-годишната Боряна Александрова с цигулка, 6-годишната Божидара Николова с пиано и 7-годишната Даная Сойка  с пиано.

Най-младите участници в конкурса тази година са на 5 години.

По традиция ще се проведе и награждаването на 16-тия конкурс за детска рисунка. От 120 изпратени рисунки на деца, голямата награда гран при спечели 14-годишната Данайя Даскалова от град Дупница.

Ето повече информация за конкурса:

Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти и конкурсът за детска рисунка се организират от Общински комплекс Дворец на културата – Обединена школа по изкуствата, с подкрепата на Община Перник. Тържествената церемония по награждаване и откриването на изложбата на отличените рисунки ще се проведе на 28 април /петък/ от 16:00 ч. в Двореца на културата във Второ фоайе.

Откриването на XVII-то издание на Международния конкурс за млади изпълнители ще се състои на 28 април от 18:00 ч. в Малкия салон в Двореца на културата. По традиция в откриването на музикалния конкурс участват носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър към ОКДК от предишното издание на конкурса.

Кандидатите в Международния конкурс – през 2023 година участват в три раздела: 1) Пиано и акордеон, 2) Струнни инструменти, 3) Духови инструменти и ударни инструменти. Участниците се явяват в две категории – категория „А” – любители и категория „Б” – специализирани музикални училища и в 8 възрастови групи във всеки раздел и категория.

В тазгодишното издание на конкурса са заявени 183 участия, като изпълнителите са 195.

Обединената школа по изкуствата в Перник е представена от 3 деца, и трите в първа възрастова група, както следва:

Боряна Александрова – цигулка, на 7 години, от класа на Юлия Ангелова,
Божидара Николова – пиано, на 6 години, от класа на Виолина Милотинова,
Даная Сойка – пиано, на 7 години, от класа на Йоанна Козарева.

Участниците в конкурса от България са от градовете Перник, София, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Бургас, Казанлък, Враца, Асеновград, Петрич, Велико Търново, Добрич, Стара Загора, Копривщица (общо 14 града).

От чужбина младите музиканти са от Република Северна Македония – от Крива Паланка и Струмица.

Най-малък участник в музикалния конкурс: момиче – Елизабет Султанова на 5 години от Пловдив, ударни инструменти; момче – Боян Георгиев на 5 години от Благоевград, пиано.

За участие в конкурса за детска рисунка своите творби изпратиха 120 деца от България – от Перник, София, Радомир, Трън, Благоевград, Дупница, Бургас, Варна, Търговище, Велико Търново (10 града), както и от Северна Македония – гр. Струмица и от Белгия.

Гран при спечели  Данайя Даскалова на 14 г., III възрастова група от Арт ателие „Дон Кези”, гр. Дупница, с преподавател Елена Марулевска.

Награда за най-малък участник: Карина Савова – 4 г., от ДГ № 8 „Изворче”, гр. Перник, преподавател: Ива Сачанска
Емануил Терзийски – 6 г.,от Ателие „Приказен свят“, гр. София, преподавател: Татяна Антонова.

Коментари

коментара