100 ГОДИНИ ПМГ Хр. Смирненски в ПЕРНИК: Вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.министър, кмет, областен и много бивши учители и ученици отпразнуваха Първият век на гимназията

Природоматематическата гимназия „Христо Смирненски“ тържествено отбеляза своя 100-годишен юбилей. На събитието, което се проведе в Двореца на културата, се събраха много бивши и настоящи ученици и учители.

Гости на годишнината бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът на община Перник Станислав Владимиров и екипът му, областният управител Людмил Веселинов, зам.-областният управител Илинка Никифорова, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, началникът на РУО – Перник Ваня Коконова.

Възпитаници на училището бяха подготвили емоционално изпълнение на откъси от творби на Христо Смирненски, а „Майсторите на танца“ зарадваха всички със своите изпълнения.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова заяви, че всички работили и учили в гимназията, са част от голямото семейство, което 100 години е градило това училище.

„Вие винаги ще бъдете учителите, директорите и учениците на ПМГ „Христо Смирненски“ и се гордейте с това, защото училището е забележително“, каза още вицепрезидентът. Тя благодари на кмета на община Перник Станислав Владимиров и екипа му за това, че полагат грижи за развитието на училищата в Перник. „Днес можем да се гордеем с възпитаниците на училището – личности изградени от своите учители, които дават всичко от себе си, за да ги развиват“, добави Илияна Йотова.

„В началото на мандата си поех ангажимент към госпожа Грозданова училището да има една от най-модерните материални бази в България, защото всички перничани го заслужаваме. ПМГ „Христо Смирненски“ е едно от най-добрите училища в България и с темповете, с които се развива, училището ще продължи да бъде желано“, заяви кметът Станислав Владимиров. Той призова учителите да продължават да вдъхновяват своите ученици. „На всички ученици пожелавам да реализират мечтите си заедно със своите преподаватели“, добави Станислав Владимиров.

„Природоматематическата гимназия е училище, в което поколения учители са помагали и давали знания на децата на Перник. Пожелавам на учителите да вдъхновяват своите ученици, за да достигнат те до нови висини“, каза областният управител Людмил Веселинов. Той се обърна към учениците и ги призова да следват една от основните линии в творчеството на Христо Смирненски – светлината. „Следвайте светлината на знанието, тя ще ви доведе до нови умения и компетентности“, призова областният управител.


„100 години са изключително дълъг период за една образователна институция. Във вашето училище те са наситени с упорита работа, предизвикателства и задружни усилия за успеха на нашите деца. Поклон пред всички учители, които с търпение, постоянство, професионализъм са давали и дават всичко от себе си за каузата на образованието “, подчерта зам.-министър Мария Гайдарова.

„Нашето училище има богато минало, настояще, градено с вяра и бъдеще, изпълнено с предизвикателства. Днес, когато нашата гимназия празнува вековния си юбилей, сърцата ни са изпълнени с гордост, че сме част от неговата история, защото да си учител или ученик в такова училище е чест и призвание“, каза директорът на училището Емилия Грозданова. Тя допълни, че природоматематическата гимназия успява с воля и упоритост да се утвърди като училище с профилирана подготовка по математика, информатика, информационни технологии и природни науки.

.„Десетилетия наред училището ни устоява на предизвикателствата на времето и отговаря на всяка потребност на съвременното общество“, каза още Грозданова. Тя коментира, че най-силната опора гимназия е учителският колектив, изграден от високомотивирани специалисти и благодари на всички учители и ученици за всеотдайния труд.

Коментари

коментара