МЪКА и БЛАГОДАРНОСТ: С това запомниха кошмарът в Турция пожарникарите от Перник

Старши пожарникар Мартин Никифоров от районната служба пожарна в Радомир, Радослав Василев – водач на специален автомобил от  пожарната служба в Трън и Борислав Борисов от пожарната служба в Брезник бяха едни от  77-те български пожарникари, които отидоха към съседна Турция на помощ на пострадалите в опустошителното земетресение. 

В края на миналата седмица тримата са се завърнали от ада и разказват за това, какво са видяли и преживяли, оказвайки помощ на пострадалите и издирвайки хора изпод развалините.

Мартин споделя, че най-жалкото е за хората, тъй като те губят не само домовете си, но и близките и роднините си. Той сподели в интервю за канал Струма, че на хората им се помага от цял свят. Имало е спасителни групи от всички краища на света – Еквадор, Китай, Русия и др.

„Нашият лагер беше разположен в град Бесни на един стадион, на който имаше екип от Полша и повечето операции, които извършвахме на терен бяха съвместно с тях. Помагахме си, имаше координация и съвместно успяхаме да спасим колкото можехме хора“, разказва Радослав.

Той казва още, че бедствието е било огромно, имало е цели села, които са били буквално изравнени със земята, много паднали сгради, много хора, очакващи помощ.

„В техните очи виждаш щастие, когато видеха спасители от друга държава. Реално не можеше да се помогне на всички, но първите часове бяха особено важни за търсене на оцелели“, каза още Радослав.

Той разказа, че техният екип са спасили трима души, като перничаните са взели участие в една от спасителните акции.

„Спасихме една жена, която бе престояла пет дни под руините“, казва Радослав. За съжаление обаче извадените изпод руините мъртви тела са били повече от живите.

Двамата пожарникари от пернишко ще запомнят командировката си с мъката, която са видяли у хората, но и с онези хора, които гледали положително, които им донасяли вода, храна и виждали спасение в лицето на пожарникарите.

„Хората бяха благодарни. Дори и за това, че вадиш мъртвите им близки, те благодаряха“, казва Мартин.

Той е впечатлен от тази благодарност, която е виждал навсякъде сред турските граждани – от посрещането на границата, до поклоните на хората по улицата.

Мартин и Радослав за първи път се сблъскват с такова мащабно бедствие. След пристигането на екипа пожарникари обратно в България с тях е говорил психолог.

Според Радослав обаче, с подобно изживяване всеки сам трябва да се пребори и да го преодолее и да се отърси от негативните емоции.

Нека припомним: България бе първата страна, която се отзова на помощ на Турция след опустошителния трус. И това не остана незабелязано от съседите, които заляха социалните мрежи с благодарност към българите и с кадри на коновоя български спасителни коли.

Кадри: Канал Струма

Коментари

коментара