СУРВАКИАДА мина през Перник: Над 700 маскирани перничанчета от 21 училища дефилираха през площада

Първият фестивален ден на XXIX МФМИ „Сурва“ 2023 започна с празнично настроение и цветове. Над 700 маскирани ученици от 21 училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“.

Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение. След десетилетия прекъсване на сурвакарската традиция в Трънско, своя дебют направи и сурвакарската детска група “Преличотине“ от град Трън.

„Радващо е, когато виждаш толкова много млади хора, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прекрасно дефиле показва, че Сурва е жива и вечна“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри събитието.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие. Водещи на програмата бяха талантливите възпитаници на ДЮТ „Мускетарите“ към ЦПЛР – ОДК Перник.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

Коментари

коментара