НА 20-ТИ ЯНУАРИ В ПЕРНИК: Джаз-фолк концерт съвместно с български и сръбски изпълнители

Две публични събития, насочени към популяризиране на културно-историческото наследство на трансграничния регион България – Сърбия, ще бъдат проведени този месец в Перник. Това съобщи на пресконференция д-р Милена Любенова – председател на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Локално наследство“.

Инициативите са по проект „Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG. Водещ партньор в проекта е фондация „Нишвил“ от Сърбия – организатор на едноименния международен джаз фестивал. Дейностите от българска страна ще бъдат изпълнявани от СНЦ „Локално наследство“.

Първото събитие по проекта ще се състои този петък в Двореца на културата в Перник с откриване на изложбата „Изкуството на маската“. Посетителите ще имат възможност да разгледат дванадесет маски, изработени от майстори от селата Гигинци (община Брезник) и Витановци (община Перник). Изделията са създадени в специална работилница за сурвакарски маски – също част от проекта. Изложбата ще бъде допълнена от постери с богат снимков и информационен материал за традицията „Сурва“. Тя ще бъде представена и по време на джаз фестивала в Ниш през август с участието на сурвакари от регион Перник.

Още едно събитие ще презентира традиционната култура на трансграничния регион. Това е джаз-фолк концерт с изпълнители от България и Сърбия, който ще бъде представен пред пернишка публика на 20 януари. Двадесет фолклорни песни от двата гранични региона ще прозвучат в нов джаз аранжимент, разработен от утвърдени музиканти и специалисти. Музикалното събитие също ще бъде включено в програмата на джаз фестивала в Ниш през тази година, допълниха от СНЦ „Локално наследство“.

От организацията заявиха, че културният обмен и партньорството с колегите им от Сърбия ще продължи и за в бъдеще. Те определиха като привилегия гостуването на обичая „Сурва“, елемент от нашата традиционна култура, по време на най-посещавания джаз фестивал в Югоизточна Европа – „Нишвил“.

Коментари

коментара