2023: Първото лято без въглища в Перник

Разговаряме с изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Инж. Стойнев, каква е равносметката Ви за изминалата 2022 г.?

2022 г. беше година, през която всички българи и целият бизнес бяхме изправени пред редица предизвикателства – ковид пандемията, войната, нестабилната политическа обстановка, които предизвикаха много проблеми.

С какви амбиции и стремежи влизате в 2023 г.?

На първо място се надявам да излезем от тежката икономическа и енергийна криза. След избухването на руско-украйнския конфликт, псанкциите, наложени от западните държави на Русия предизвикаха огромни проблеми за всяка страна, вкл. България. Вярвам, че ще се предприемат спешни мерки по енергийните въпроси, за да се се „изправи на крака“ българската икономика. Необходими са усилия на ЕС за подпомагане на бизнеса, за да се справи с високите цени на горивата, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на чиста енергия на достъпна цена.

През настоящата година в „Топлофикация Перник“ планираме да произвеждаме още повече зелена енергия.

2023 година ще бъде първото лято без въглища в Перник след над 70 години, в които те са били използвани без прекъсване.

В края на 2022 г. започнахме пробно пускане на трите газови когенератори. Пусковите проби ще продължат и през януари. Възнамеряваме да експлоатираме съоръженията приоритетно в периода от май до октомври. Използването на газовите мощности ще окаже положително въздействие върху околната среда. При използването на газ се отделят в пъти по-малко въглеродни емисии в сравнение с твърдите изкопаеми горива.

Паралелно с този проект, ще инвестираме и в още два газови когенератора. През 2023 г. ще работим и по проекта за производство на енергия от биогаз и увличане дела на използването на биогорива.

Признателен съм на целия екип на „Топлофикация Перник“ за положените усилия, благодарение на които ще реализираме енергийната трансформация на една от първите централи в България.

Предвид обстоятелствата това е изключително положителна новина за Перник – градът става все по-чисто място за живеене.

Да, положителна е. За нас е важно като един от големите работодатели да дадем своя принос за развитието на Перник и градът да става все по-добро и предпочитано място за живеене.

И в продължение на казаното до тук, каква е дългосрочната Ви визия за развитието на топлофикационното предприятие?

Визията ни за развитието на „Топлофикация Перник“ следва динамиката на потребностите и очакванията на настоящи и бъдещи клиенти, нормативната национална и европейска политика, енергийна ефективност и не на последното място – опазване на околната среда.

Какво ще пожелаете на екипа на „Топлофикация Перник“ и на всички български граждани в първите дни на новата 2023 г.?

Първо искам да благодаря на всички колеги, с които заедно реализирахме напредъка на дружеството през изминалите години. Тяхната отдаденост, ентусиазъм и инициативност допринасят за модерното развитие на „Топлофикация Перник“.

Световната пандемия ни напомни първостепенната значимост на живота и здравето, без които е невъзможен нито един успех. Ето защо пожелавам сърдечно на целия екип на дружеството и на всички български граждани здраве.

Ще дадем своя принос в превръщането на България в модерна европейска страна. Вярвам, че и занапред, водени от взаимното доверие и решителността, ще постигаме още по-добри професионални резултати за дружеството и за европейската енергетика, от която сме неделима част.

Благодаря Ви! Желая Ви здраве и успех!

Благодаря и аз!

Коментари

коментара