40% по-малко въглища ще използва Топлофикация Перник през следващото лято

От няколко години Топлофикация Перник усилено работи по монтажа и внедряването в работен режим на новите им съоръжения, с които ще се произвежда енергия от природен газ. Инвестицията е част от усилията за подобряване на въздействието върху околната среда. Синьото гориво е избрано за една от алтернативите, с които ще бъдат постепенно замествани до сега използваните въглища, защото е доказано, че е 2 пъти по-екологично в сравнение с тях.

В момента започваме пробните пускове на новите когенератори, които по план трябва да продължат и през януари. След успешното завършване на пробите предстои и официалното внедряване в нормален работен режим на новите мощности.“ каза инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на Топлофикация Перник.

Инж.Чавдар Стойнев обясни, че експлоатацията на новите газови мощности ще позволи чувствително намаление на използваните количества въглища с над 40%, което веднага ще доведе до редуциране на изпусканите емисии.

Според нашите планове извън отоплителния сезон ще работят само новите съоръжения, използващи природен газ за производство на енергия.
През 2023 година трябва да е първото лято без въглища в Перник след над 70 години, в които те са били използвани без прекъсване.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Инвестицията в газовите когенератори е част от цялостната стратегия на Топлофикация Перник за постепенно пълно преустановяване на използването на въглища в унисон с европейската политика за декарбонизация. Неотдавна от дружеството обявиха, че са вложили средства в още 2 когенератора, които ще заменят въглищни мощности, които в
момента са в работен режим.

Коментари

коментара