Фестивалът СУРВА се завръща след тригодишно прекъсване

Стартира записването на маскарадните групи от цялата страна за двадесет и деветото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г. Тази година за улеснение на участниците е изготвен онлайн формуляр, който се попълва с няколко клика и се изпраща до организаторите. Община Перник очаква заявките за участие на маскарадните групи до 05.12.2022 г.

Zapernik.com разбра, че над 2000 участници вече са се записали. И то само за ден!  

Сайтът на фестивала www.surva.org също се обновява и до няколко седмици на него ще бъде публикувана и допълнителна информация за програмата и организацията на „Сурва“ 2023.

Най-големият маскараден фестивал в Европа се завръща в последния уикенд на месец януари, след тригодишно прекъсване заради водната криза в Перник и пандемията от Covid-19. През трите фестивални дни хилядите гости на Перник ще могат да видят старинни български обичаи, които са живи и до днес и остават важна част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът отново ще бъде среща и надпревара за сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други.

Коментари

коментара