Областният управител Людмил Веселинов за случаят Сашко: България повярва в доброто. Това дете е докоснато от Господ

Областният управител на Перник се срещна със спасителите на 12-годишния Александър – Веско и Милко.

Много трогателен разказ, който си струва и те да го споделят, и да вземем пример от тяхното геройство. Изминалите 9 дни направиха Перник едно огромно сърце, тази сплотеност, цяла България живееше с това дете, с драмата около намирането му“, заяви Людмил Веселинов в студиото на „България сутрин“.

Той е категоричен, че героите трябва да бъдат наградени, а добрата развръзка е плод на много познания и усилия.

„Те извършиха геройство, с внимателен анализ направиха така, че да обследват района с много прецизна техника и засичаха обходните маршрути в дерето. Заедно с ПСС са успели в този последен ден да потърсят детето точно на това място и Господ спаси Сашко. Това дете е докоснато от Господ“, коментира областният управител пред Bulgaria ON AIR.

Веско и Милко са споделили, че са открили Александър в безпомощно състояние. Вероятно се е хранил в гората с дренки, ябълки. Бил е почти пред премръзване.

„Тези две момчета заслужават признание, те се превърнаха в символ на тази сплотеност на България. Споделиха, че това е невероятен шанс – 9 дни да оцелее благодарение на дебелото яке, шумата, която е била като изолатор. Тези дерета са доста тихи, те не са ветровити“, уточни Веселинов.

Областният управител на Перник е бил пред „Пирогов“ когато Сашко е докаран с линейка.

„Първото, което ми направи впечатление, бяха очите му – много дълбоки очи, в тях се виждаше жаждата за живот. Това дете е изключително будно и витално, беше вече в добра кондиция, тъй като спасителите вече бяха предприели действия. Екипът на „Пирогов“ беше ангажиран веднага, зарадва баща си в този момент. Бащата е в доста тежко състояние, психически трябва да се отърси от тази драма, да влезе в нормалния дневен ред“, добави областният управител на Перник.

Той благодари на всички, които се включиха в издирването – през държавните институции, доброволците на терен. Подчерта, че „за да стигнем до добрата новина, трябваше да преминем през трънаци и дерета, а България повярва в доброто„.

И в Перник се предприемат стъпки за оборудване на деца със специални потребности с проследяващи устройство, каквато инициатива тръгна в София. Но според областния управител тя трябва да бъде на национално ниво.

Това трябва да бъде допирна точка между партиите, бързо държавата да направи законодателни промени в Закона за хората с увреждания и в други нормативни уредби. Детайл, който бързо да бъде внесен в НС – децата да получат електронни устройства за проследяване, под формата на гривна или зашито към дрехата. Заслужаваме този път да не допуснем подобни случки. Това са деца не само от аутистичния спектър. Да видим голямата картина и държавата да влезе в своите функции и да бъде повод за обединение на партиите„, призова Веселинов.

Коментари

коментара