Бяла лястовица за доброволците от Перник, които откриха Сашко

Бяла лястовица за доброволците от Перник, които откриха Сашко – връчиха я репортерът ни Влади Василев и операторът Виктор Юрий.

Историята на изчезналия на 11 ноември Сашко
Александър Цветанов е 12-годишно дете от град Перник със специални потребности (в аутистичния спектър). Той изчезна след разходка с баща си в района на Профилакториума в град Перник.

Още в деня на изчезването на Сашко, бяха създадени Facebook групата „Да намерим Сашко“и каналът в приложението Zello. Там ДОБРОВОЛЦИ решиха да помогнат в издирването на детето.

В продължение на 8 дни и нощи – абсолютно непрестанно и безкористно доброволци търсиха детето в град Перник, районите и местностите около града, град София. Те отговаряха на сигнали за неговото появяване в цяла България.

През тези 8 дни най-активна бе групата за намирането на Сашко в канал в Zello. Хората там не се интересуваха от възрастта, политическите и религиозните убеждения на останалите в групата. Важното беше Сашко да се намери здрав и невредим.

След 8 дни денонощен труд на хората, на 19.11.2022 Сашко бе намерен от двама души от клуба по делта и парапланеризъм на Перник. Те откриха детето в местност близо до град Радомир – Червена могила.

Бяла лястовица за доброволците от Перник, които откриха Сашко (РЕПОРТАЖ)
Изчезналият Сашко от Перник е открит

Веселин Георгиев и Милко Михалков
Това са двамата доброволци, открили Сашко през деня на 19 ноември. Те участват в търсенето му от ден първи. Въпреки спекулациите, които заобикалят намирането на Сашко след обявената награда от бащата – 100К лева, Милко и Веселин обявиха, че няма да вземат парите от бащата, тъй като не участват в операцията заради наградата.

Те казват, че са на терен в Перник от ден първи на изчезването на детето. Намират го в дере, заобиколено от храсти. Сашко е мокър, премръзнал и ожулен. Милко и Веселин са подготвени с аптечки и термо одеяла, които да го стоплят в случай, че детето се намери невредимо. Така и става, те веднага му дават вода, свързват се с органите на МВР и Сашко е откаран с линейка в „Пирогов“. По информация на здравния министър Сашко е добре, леко дехидратиран, но състоянието му е отлично.

Нашата Бяла лястовица двамата доброволци решиха да оставят в Община Перник, за да напомня на хората за това, че с единството си са спасили живота на Сашко.

“Сашко е бялата лястовица на Перник” обяви кметът на града Станислав Владимиров. Той е изключително щастлив, че намирането на детето успя да обедини хората в града.

Коментари

коментара