Защо zaPernik.com зачеркна шефа на пернишката полиция от снимката?

Популярният пернишки информационен сайт „За Перник“ зачеркна шефа на местната полиция Павел Млеканов на своя корица, публикувана в неделя, 20 ноемри 2022 година, ден след като доброволци намериха малкия Сашко в село Червена могила, Радомирско!

В медийната ни корица, ние показахме истинските герои  Веселин и Милко и подпрелия се на тях образ на старши комисар Млеканов от пернишката полиция.

Ние не разбираме от полицейщина. Ние вярмаме, че много полицаи и служители на МВР са дали всичко от себе си, за спасението на Сашко. Имаме и имената им. Няма да ги публикуваме, за да не им навредим, но…

Въпреки, че бе впрегнат целия милиционерски потенциал – хеликоптери, термо дронове, стотици служители, обучени кучета, разузнавателни средства… детето не се намери. А Сашко е бил или през цялото време или през голяма част от времето там. Под хеликоптера. Под термо дроновете. Около полицаите. И не беше открит.

Често доброволците бяха оставяни сами. Организираха  си бригади. Мъчеха се. Но не се отказаха.

Местоположението на Сашко първо бе посочено от радиезиста Илиян Иванов, а намерен от доброволците от клуб по делтапланеризъм Веселин и Милко и приятели. Поклон!

Поклон и на стотиците, хиляди, които търсихте и не открихте Сашко. Вие не сте по-малко герои. Герои сте!

Относно полицията:

Можеше да бъде по-добре.

Можеше да ръководите доброволците по-добре. В началото беше хаос.

Можеше да отцепите района от гората, за да влязат първи кучетата.

Можеше да проверявате автомобилите излизащи от Перник през нощта. Сашко можеше да е в тях.

Можеше да се подходи по-ефективно с разпитите на майката и бащата още в първия ден, за да не се стига до тази омраза в средата на издирването, спрямо бащата.

Да, впрегна се много полицейски ресурс, но без резултат. Успехът дойде …от доброволците.

Смирете се…

Всички видяхме как минути след като Сашко влезе в Пирогов, всякакви директори на държавни инстутиции застанахте пред камерите на телевизиите най-отпред, а истинските герои бяха сложени на втори ред, зад вас. Властите започнаха да се хвалят една на друга. Да си благодарят. Да се прегръщат. Да се хвалят. Да се снимат с героите. Тези, които не вземат заплати, за да са в услуга на хората, но реално бяха най-сърцати на терен. Доброволците!

Дръпнете се назад! Добре, че кмета на Перник прекъсна бръщолевенията на милиционера Млеканов и дръпна с ръка доброволците да излязат напред. Да ги види България !Да разкажат какво е станало!

„За Перник“ обаче е категоричен! Нашите герои сте вие – доброволците, които търсехте! И които намерихте Сашко! Всички доброволци – не само тези от снимката! Всички!  

Ако същата тази енергия беше вплетена в Мирослава преди 10 години, а не се доверяваме само на полицията, както направихме тогава, може би и тя щеше да бъде сред живите! Но не е! Мирослава беше отвлечена на метри от провеждащ се полицейски банкет в Перник и открита след месеци под мост в Батановци.  И  тогава, смятаме не се направи нужното за нейното намиране. Както впрочем сега. Разликата – тогава хората бяха по домовете си и се надяваха да я намерят, днес бяха по горите и намериха сами Сашко.

Затова нашата корица е за тези, които намериха Сашко!

За Вас – доброволците, които сте на снимката и тези, които ви няма на снимката. За вас полицаите, които ви няма на снимката, но хвърлихте душата си в търсенето.

Тази политически некоректна корица, която сигурно ще възмути част от прилежните хора, показва много – угоения държавен чиновник, подпрян на славата и отрудения обикновен човек. В крайна сметка, въпреки единия, другия намира начин. И побеждава! И успява! Доброто побеждава!

Благодарим Ви, хора!

Благодарим на смелия Сашко за издържливостта му да оцелее!

Перник изчисти името си! Да живееш в Перник вече е привилегия. Че си сред хора, които ще дадат всичко от себе си, за да ти помогнат, без да те познават! Просто защото си в беда! 

И знаете ли..

Хората не вярват в полицията. Нямат й доверие. И именно затова се организират сами. И успяват! Това е самата истина.

Днес се случи същото! 

Важният крайния резултат, но е важно да видим грешките си. И да ги поправим, за да не ги повтаряме. 

Ето затова тази политическа некоректна корица се надява да направи това! В МВР не е време за слава. Време е за критика! Време е за реформа! Време е полицията да бъде по-ефективна, по-успешна и да спечели доверието на хората.

Да дойде ден, в който с основание ще качим корица, на която хората ще се опрат до шефа на полицията и ще напишем: ГЕРОЙ! 

Дотогава, евала на тези млади хора!

Послепис: Може би нямаше да стигнем до тази корица, ако не бяхме видели цялото това пъчене след намирането на Сашко. Ако бяхме видяли някаква самокритика. Ако бяхме видели, че нещата ще се подобрят в бъдеще време. Ако не бяхме видяли прегръщащите се кореми на различните държавни институции, а до тях смирените лица на истинските спасители!

Но медиите са точно за това! Да постовят нещата на мястото им! И тази корица на „За Перник“ прави точно това!

Слава на героите на Перник! 

Коментари

коментара